Uzm.Dr. Orhan Coşkun Cevabı:
Ellerinizdeki lezyonlar, Ürtiker’le uyumlu gözüküyor. Kaşıntı; bazı enfeksiyon hastalıklarında (mantar, uyuz, bit), ürtiker gibi cilt hastalıklarında, bazı romatolojik hastalıklarda, karaciğer, safra yolları ve böbrek hastalıklarında da görülebilir.
Ürtiker ve Anjioödem, alerjik ve alerjik olmayan mekanizmalar nedeniyle ortaya çıkabilir. Akut Ürtiker (kısa süreli) 6 haftadan kısa sürer ve genellikle çabuk gerilerken, Kronik ürtiker (uzun süreli) yıllar boyu sürebilir. Ürtikerin çok fazla nedeni bulunmaktadır ve ne zaman alevleneceği öngörülemez bir durumdur. Ayrıca şiddetli kaşıntı nedeniyle ciddi bir rahatsızlık vermektedir. Ürtiker, Anjioödemle beraber bulunabilir. Bu durum daha ciddidir ve bazen hayatı tehdit eden durumlara da neden olabilir.
Akut Ürtiker, daha çok alerjik nedenlerle meydana gelir ve IgE denilen, normalde koruyucu antikor sisteminin aşırı uyarılmasıyla oluşur. Alerjik maddeye maruz kalındıktan kısa süre sonra semptomlar ortaya çıkabilir. Akut Ürtiker’de görülen alerjik reaksiyonlar, daha çok çocukluk döneminde görülür.
Kronik Ürtiker, kişinin yaşam kalitesinde ciddi bozukluğa yol açar. Kaşıntı çok rahatsız edicidir ve genellikle akşamları ve gece boyunca daha şiddetlenir, beraberinde kabarık döküntüde oluşabilir. Kronik Ürtiker, fiziksel veya kimyasal maddelere karşı olabilir. Fiziksel Ürtiker’de, neden olan uyarana (soğuk, travma) maruz kalındığında şikayetlerin belirmesi ile tanı konulabilir. Kolinerjik Ürtiker, daha çok gençlerde görülür ve vücut ısısında artışa yanıt olarak boyunda, kollarda, gövde ve bacaklarda şiddetli kaşıntılı kabarıklıkların oluşmasıdır. Ter bezlerindeki sinirsel mekanizmanın uyarılması ile oluştuğu düşünülür. Ayrıca Kronik Ürtiker vakaları gıda ve kimyasal maddelere de bağlı olabilir. Kronik Ürtiker bulunan hastalara, şikayetlere neden olan durumlardan (soğuk, travma, gıda, aşırı sıcak, aşırı yorgunluk, fazla alkol alımı, antibiotik, aspirin ve benzeri madde kullanımı) mümkün olduğunca korunması konusunda öneride bulunulmalıdır. Korunma yöntemleri ile şikayetleri geçmeyen hastalara, şikayetlerinin durumuna göre ilaç tedavisi verilebilir.
Dermatoloji hekimine başvurmanızı öneririm.
Geçmiş olsun.