Zehirlenen Çocuğu Kusturmayın!

Gıda zehirlenmelerinde, yaygın inanışın aksine çocukların kusturulmaması gerektiği bildirildi!

Zehirlenen Çocuğu Kusturmayın!

Bayındır Hastanesi Kavaklıdere Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr.Füsun Kitapçı Uysal, gıda zehirlenmesi tedavisinde sarmısaklı yoğurt yedirmenin ya da hastayı kusturmanın hiç bir yararının olmadığını söyledi.


Uysal, “Bulgular ortaya çıktığında mikrop ya da toksin zaten kana karışmış demektir. Vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Gıda zehirlenmelerinin bazı bakterilerin veya toksinlerinin ağız yoluyla alınmasıyla oluştuğunu belirten Uysal, bakterilerin en çok çiğ et, iyi pişmemiş veya piştikten sonra uygun koşullarda saklanmamış et, tavuk, süt ürünleri, mayonez gibi yiyecekler ile bulaştığını ifade etti.


Uysal, zehirlenmelerin piknik sonrası okul kafeteryalarında, kalabalık sosyal faaliyet yemeklerinden sonra sık görüldüğünü, birden fazla kişinin aynı gıdayı yemesine bağlı olarak çok sayıda hasta görülebileceğini kaydetti. Uysal şöyle devam etti; “Bulgular kirli gıda yenildikten 2-6 saat sonra ortaya çıkar. Bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, ateş, baş ağrısı görülür. Çocuklar ve yaşlılarda ağır seyredebilir. Kanlı ishal, sıvı alımını engelleyecek kadar kusma, yüksek ateş durumlarında hastaneye başvurmak gerekir.


Özellikle 2 yaşın altındaki çocuklar hızla sıvı kaybedebilirler. Ağız kuruluğu, gözlerde çöküklük, idrar yapmama, göz yaşı çıkmaması, bebeklerde bıngıldak çöküklüğü gibi bulgulara dikkat etmek gerekir. Botulism denilen tetanoz mikrobunun toksinine bağlı zehirlenme tipinde solunum ve yutma güçlüğü, çift görme ve felç gibi ağır belirtiler olur. Hasta derhal hastaneye kaldırılmalıdır”


Anne Babalar Ne Yapmalı?


İshal olan çocukta vücuttan su kaybını önlemek için uygun sıvıların verilmesi gerektiğini dile getiren Uysal, anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sık emzirilmesi gerektiğini, 2 yaşın üzerindeki çocuklarda su, bitki çayları, açık çay, ayran, elma ve şeftali suyu, sulandırılmış ve gazı alınmış kola gibi sıvıların her sulu kakayı takiben 1 veya 2 çay bardağı içirilmesi gerektiğini kaydetti.


6 ay - 2 yaş arasındaki çocuklarda ORS denilen şekerli tuzlu karışım evde hazırlanılarak ya da hazır satın alınarak verilebileceğini belirten Uysal, “Çocuğun iştahı olmayacağı için yemek yedirilmeye çalışılmamalıdır.


Eğer çocuk yemek istiyorsa yoğurt, posasız sebze ve meyveler (patates, havuç, pirinç haşlaması, elma, muz, şeftali ), yağsız kraker, bisküvi, yağsız ızgara et, tavuk gibi yiyecekler verilebilir. Süt yerine ayran veya yoğurt verilmelidir” dedi.


Uysal, ishale genellikle kusmanın eşlik edeceğini ifade ederek, kusan çocuğun yan yatırılması gerektiği uyarısını yaptı. Kustuktan yarım saat sonra azar azar sıvı verilmesi gerektiğine değinen Uysal, “Eğer bütün içtiklerini tekrar kusuyorsa hastaneye başvurarak damar yolu ile sıvı tedavisi gerekiyor demektir. Çocukta ateş varsa yaşına ve kilosuna uygun ateş düşürücü ile ateşi düşürülmelidir. Ağızdan verilen ilaçları kusuyorsa soğuk kompres yapılarak vücudu soğutulmalıdır. Kanlı ishal durumunda kaka numunesi alınarak yarım saat içinde hastaneye ulaştırılmalıdır.


Evdeki diğer kişilere bulaşma olasılığına karşı hasta kişinin tuvaleti mümkünse ayrılmalı, mümkün değilse her tuvaletten sonra eller sabunlu su ile çok iyi yıkanmalı ve tuvaletler çamaşır suyu ile dezenfekte edilmelidir” şeklinde konuştu.

24.10.2010 - 2728



İlgili Diğer Yazılar
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebeklerde Solunum Yolu Hastalıkları
Bebek migreninin nedeni
Bebek migreninin nedeni 'kolik' olabilir
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Bebek Bakımıyla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Sma
Sma'lı Hastalar İçin Umut Işığı
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Bebekler Ne Zaman Görmeye Başlar?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]