Yüksek Tansiyon Böbrekleri Tehdit Ediyor

Hipertansiyon böbrek yetmezliğine yol açarken, böbrek hastalığı da kan basıncını yükseltiyor.

Yüksek Tansiyon Böbrekleri Tehdit Ediyor
Halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinen hipertansiyon, böbrek yetmezliğine yol açıyor.  Memorial Ankara Hastanesi Nefroloji Bölümü'nden Prof. Dr. Kayser Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, kalp yetmezliği ve inme gibi ciddi hastalıklara neden olan yüksek tansiyonun, böbrek yetmezliğinin de en önemli nedenleri arasında yer aldığını belirtti.

Hastaların büyük çoğunluğunda herhangi belirti vermeden ilerleyen ve gizli düşman olarak adlandırılan yüksek tansiyonun, erken dönemde kontrol altına alınmasının hayati önem taşıdığını ifade eden Çağlar, şunları kaydetti: "Kontrolsüz kan basıncı, böbrek damarlarında daralma, zayıflama ve katılaşmaya neden olur. Hipertansiyon böylece böbrek damarlarına zarar vererek böbreğin fonksiyonunu bozabilir. Bunun sonucunda böbreğin süzme fonksiyonu azalır ve vücutta oluşan artık ürünleri, fazla su ve tuzu uzaklaştıramaz. Böbrek ayrıca kan basıncının düzenlenmesinde de rol alan bir organdır.  Hipertansiyon böbrek yetmezliğine yol açabilirken, böbrek hastalığı da kan basıncını yükseltebilmekte ve kontrolünü güçleştirmektedir. " Yüksek tansiyona bağlı gelişen böbrek hastalığının, ancak kan basıncının kontrol altına alınması ile önüne geçilebileceğini ifade eden Çağlar, yüksek tansiyon riski olan kişilerin, kan basınçlarını zaman zaman kontrol ettirmeleri gerektiği uyarısında bulundu. Çağlar, sağlıklı beslenilmesi, tuzun kullanımının azaltılması, fiziksel aktiviteye özen gösterilmesi, fazla kiloların verilmesi ve sigaranın bırakılmasının da yüksek tansiyon hastalarının mutlaka uyması gereken kurallar olduğunu kaydetti.

4.8.2014 1 - 15068

Yüksek tansiyon hastalarının oruç tutması riskli mi?
Organik diye satılan gıdalar öldürebilir!
Mide yanması olanlara sık ama az yemek uyarısı
Yaz mevsimiyle gelen tehlike: Gıda zehirlenmesi!
Vücutta metal birikmesi tat ve koku almayı azaltıyor

Meksika
Meksika'nın Kim Kardashian'ı kalça büyütme ameliyatı sonrası hayatını kaybetti