Türkiye'de çocuk ölümlerinin en önemli nedenleri arasında gösterilen zatürrenin, kış aylarında daha fazla görüldüğü, bu nedenle özellikle çocukların soğuktan korunması ve sağlıklı beslenmesi gerektiği bildirildi.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Baki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zatürrenin akciğer iltihabı anlamına geldiğini ve vakaların çoğuna enfeksiyonların neden olduğunu söyledi.
Kış mevsiminde grip salgınları nedeniyle çok sayıda kişinin hasta olduğunu belirten Baki, "Soğuk hava insanların vücut direncini azaltır ve özellikle virüs enfeksiyonlara zemin hazırlar. Ev içinde ve dışında hava kirliliği varsa bu risk daha da artar. Bunun sonucunda sinüzit, kulak iltihabı, bronşit ve zatürre gibi hastalıklar ortaya çıkabilir " dedi.
Baki, havaların soğuk olduğu kış aylarında çocuklarda solunum yolu hastalıklarının çok sık görüldüğünü ifade ederek, "Dünyada her yıl 12 milyona yakın çocuk ölüyor ve bunların üçte birini zatürreden kaynaklı ölümler oluşturuyor. Her yıl ülkemizde 5 yaş altında 7 binden fazla çocuk zatürre nedeniyle hayatını kaybediyor " diye konuştu.
İtalya'da 5 yaş altı zatürreye bağlı ölüm hızının binde 4, Yunanistan, Fransa ve Almanya'da binde 5, Türkiye'de ise binde 30 civarında olduğunu vurgulayan Baki, "Öksürük, ateş, göğüste hırıltı, nefes darlığı, göğüste ağrı ve solunum sayısının artması zatürre belirtisi olabilir. Eğer bir çocuğun ateşi 38,5 dereceden yüksek ise ilk iki ay içinde solunum sayısı dakikada 60'ın, 2 ve 12 ay arasında 50'nin, 1 ve 5 yaş arasında 40'ın üzerinde ise çocukta zatürre olma ihtimali çok yüksektir " dedi.
Korunma yolları
Baki, çocukluk çağı için ciddi bir sağlık sorunu ve çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olan zatürreden korunma yollarına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Zatürreden korumak için öncelikle çocuklarımızın iyi beslenmesini sağlamak ve vücut direncini azaltan soğuktan korumak soğuktan korumak gerekmektedir. Çocukların iyi giydirilmesi, bazı bölgelerde eksi 20 dereceye varan soğuk havalarda ağız ve burnun atkı ile sarılması gerekir. Oda sıcaklığı 24 dereceyi geçmemeli, genellikle 20-24 derece arasında tutulmalıdır. El yıkamak enfeksiyonların bulaşıcılığının önlenmesi bakımından çok önemlidir. "
Kışın vücut direncindeki azalma nedeniyle çocuklarda antioksidan etkiye sahip A, C, D ve E vitaminleri, selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ile omega-3 ve omega-9 yağ asitlerine duyulan ihtiyaca işaret eden Baki, şunları kaydetti:
"Bütün bunlar vücut direncini artıran önemli maddelerdir. Bu ögelerin besinlerden doğal olarak alınması gerekmektedir. Haftada 3-4 kere balık yenmeli, sebze ve meyve tüketimi üst seviyede olmalıdır. Gazlı içecekler yerine su, süt ve yoğurt içilmesi son derece önemli. Kuşburnu, ıhlamur, ada çayı, zencefil, rezene, nar, kekik otu gibi bitki çaylarının da yaygın görünen kış hastalıklarından korunmak için olumlu etkileri bulunmaktadır. "
Prof. Dr. Baki, özellikle kış aylarında, çocukların beslenmesine daha fazla özen gösterilmesi, giyimlerine dikkat edilmesi, aşılarının düzenli olarak yapılması, evin düzenli havalandırılmasının solunum yolu hastalıklarından, özellikle de zatürre gibi ölümcül hastalıklardan korunmada yardımcı olacağını vurguladı. - Trabzon
7.1.2014 1 - 13621
|