Kadın erkek, genç yaşlı birçok kişinin derdi varis…Önemli bir damar hastalığı olan varislerden korunmak ise hiç de zor değil.
|
|
|
|
|
|
Acıbadem Bodrum Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Selim Tansal, varisten korunmanın yolları hakkında bilgi veriyor.
Vücudumuzdaki kan akışı büyük bir uyumla sağlanıyor. Ancak bazen bir yerde oluşan bozukluk kanın yolunu şaşırmasına neden olabiliyor. Bacaklardaki kanın kalbe gidişi sırasında kapakçıkların iyi çalışmaması ve geri gelmesi damarların içindeki kan basıncını artırıyor. Artan kan basıncı da damar yapısını bozarak varis oluşumuna neden oluyor. Hem kadınlarda hem de erkeklerde ortaya çıkabilen varisler ağrı, yanma, ayak bileklerinin şişmesi, kaşınma ve yorgunluk hissinin yaşanmasına neden oluyor. Bu gibi belirtiler yaşayan kişilerin mutlaka tedavi olması gerekiyor. Ayrıca günlük bazı özel kurallar dikkate alınarak varisten korunmak da mümkün olabiliyor. Acıbadem Bodrum Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Selim Tansal, varisten korunmanın yolları hakkında bilgi veriyor.
Varisten Korunmanın Yolları
Fırsat buldukça bacaklarınıza soğuk su uygulayın
Soğuk su toplardamarların büzülmesine neden olup, kanın daha çabuk kalbe dönmesini sağlıyor. Böylece toplardamar rahatlıyor. Banyoyu mümkün olduğu kadar ılık suyla yapın. Ayrıca duş veya banyodan çıkmadan önce ayak bileğinden başlayarak kasıklara kadar soğuk su uygulayın. Gün içerisinde fırsat buldukça ayak bileğinizden diz üstüne kadar soğuk suyla duş alın.
Güneş altında değil denizde vakit geçirin
Bacakları kuma gömmek ve direkt güneş ışınlarına maruz kalmak damarların genişlemesine ve içlerinde kanın birikmesine neden oluyor. Bu nedenle daha çok gölgede dinlenin ve mümkün olduğu kadar deniz içinde vakit geçirin. Suda hareket etmek toplardamarların çok daha kolay boşalmasını ve bacakların rahatlamasını sağlıyor.
Dar kıyafetlerden uzak durun
Karın içi basıncını artıran kıyafetleri asla giymeyin. Korse giymektense özellikle kaçının. Dar giysiler bacaklardan kalbe dönmeye çalışan kanın rahat akmasını engelliyor ve bu akış yönünü daraltıyor. Bu nedenle bol kıyafetleri tercih edinKemerinizi çok sıkmayın
Pantolon ve eteklerinizin bel kısmını fazla sıkmayın ve çok dar kemerler kullanmayın. Diz üstü taytlar, slip, iç çamaşırları, dar pantolonlar ve benzeri giysiler de baskı yaptıkları bölgenin altında kan toplamasına neden olup, zaman içerisinde varislere yol açabiliyor.
Babet ayakkabılardan uzak durun
Ayak bileği ve baldır kaslarının düzenli ve ritmik çalışmasını kısıtlamayacak ayakkabıları tercih edin. Ayakkabınız mutlaka 2 ile 3 cm topuklu olmalı ve asla dümdüz olmamalı.
Yemeklerinizde aşırı baharat kullanmayın
Yanlış beslenme varis gelişiminde etkili olabiliyor. Bu nedenle beslenmenize dikkat edin ve sık aralıklarla az miktarlarda yemek yiyin. Öğünlerinizde sebze ağırlıklı ve bol lifli yiyeceklere yer verin. Aşırı baharatlı, mayalı gıdalar, lifçe fakir yiyecekler, kahve, alkol ve sigaradan uzak durun.Günde 2 litre su için
Su içmek hem kanın akışını hem de vücutta biriken atık maddelerin atılımını kolaylaştırıyor. Bu nedenle günde en az iki litre su için.
Her yarım saatte bir 15 adım atın
Ayakta veya oturarak uzun süre hareketsiz kalmak, varis oluşumunu tetikliyor. Eğer mesleğiniz gereği sabit durmanız gerekiyorsa bacaklarınızı düzenli olarak hareket ettirerek kaslar yardımıyla kanın bacaklarda göllenmesini engellemeniz şart. Oturma süreniz yarım saati geçtiğinde 10-15 adım kadar yürüyüş yapmanız ayak ve bacaktaki dolaşımı düzenliyor. Bacak bacak üstüne atma, bağdaş kurarak ya da çömelerek oturma gibi hareketlerden mutlaka kaçının.
Uyurken ayaklarınız 10 cm. yukarıda olsun
Geceleri uyurken yer çekiminden faydalanarak ayak ve bacaktaki birikmiş kan vücuda geri yönlendirilebiliyor. Bunun için ayakların kalp seviyesinden birkaç santim yüksek olması yeterli. Yatağın ayakucu kısmının altına 10 santimlik yükselti koyun. Yatakta geçirilen tüm süre boyunca ayakucundaki yükselti toplardamar kan akımını tamamen zahmetsiz bir şekilde yerçekiminin etkisiyle kalbe yönlendiriyor. Günün üçte birinin uykuda geçtiği düşünüldüğünde gece boyunca mükemmel bir tedavi almış olursunuz.
Tempolu yürüyün ya da bisiklete binin
Ayak bileği ve baldırdaki ritmi hareketler kanın dönüşünü kolaylaştırıyor ve baldır kaslarını dolayısıyla da bacak pompasını güçlendiriyor. Bu esnada yapılan derin nefes alıp verme gibi solunum egzersizi de kanın dönüşünü kolaylaştırıyor. Her gün en az iki defa 20 dakika yürüyüş yapın veya bisiklete binin.
Acıbadem Bodrum Hastanesi
Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı
Dr. Selim Tansal
17.7.2012 - 11082
|
|