Tatil keyfinize göz değmesin!
Havaların ısınmasıyla birlikte tatil planları hız kazanırken, uzmanlar halkı yaz aylarında artış gösteren konjonktivite karşı uyarıyor. Özellikle hijyenik olmayan havuzların konjonktivit açısından büyük risk oluşturduğunu söyleyen
Ancak özellikle yaz döneminde kolaylıkla salgın haline dönüşebilen mikrobial konjonktivitte en büyük etken kötü hijyendir " dedi.
Yıl boyunca hayalini kurduğunuz havuz ve güneş tatilinizi kâbusa çevirmesin. Açılan tatil sezonuyla birlikte artış gösteren konjonktivit vakalarını değerlendiren Dünyagöz Ataköy'den Op. Dr. Sevgi Tongal, hijyen şartlarının önemine dikkat çekiyor. Yeterli hijyenin sağlanmadığı havuzların konjonktivit başta olmak üzere birçok göz rahatsızlığına neden olduğunu söyleyen Op. Dr. Sevgi Tongal, "Halk arasında kırmızı ya da pembe göz adıyla bilinen konjonktivit, gözümüzün dışarıdan görülen ve konjonktiva diye bilinen beyaz tabakanın en üst zarının iltihaplanmasıdır. Çok bulaşıcı olması nedeniyle yaz döneminde kolaylıkla salgın haline dönüşebilen mikrobial konjonktivitte ise en büyük etken kötü hijyendir. Bu nedenle pek çok kişinin aynı anda girdiği havuzlarda temizlik şartlarına çok dikkat edilmesi büyük önem taşıyor " dedi.
Hijyenine güvenmediğiniz havuza girmeyin
Konjonktivitin sadece havuzlardan değil, yeteri kadar temiz olmayan denizlerden de bulaşabileceğinin altını çizen Op. Dr. Sevgi Tongal, göz sağlığı açısından hijyenine güvenilmeyen havuzlara ve denizlere girilmemesi konusunda uyarıyor. Ayrıca çok tuzlu denizlerde suyun içindeyken gözleri açmanın da birçok göz rahatsızlıklarını tetikleyebileceğini vurgulayan Op. Dr. Sevgi Tongal, deniz gözlüğü ve maske kullanarak gözleri mikrobial konjonktivitten ve tahriş edici maddelerden korumanın mümkün olduğunu belirtiyor.
Bu belirtilere dikkat!
Konjonktivitin gözlerde kızarıklık, kaşınma, batma, yanma, çapaklanma, sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve görme bozukluğu gibi belirtiler göstererek ortaya çıktığını söyleyen Op. Dr. Sevgi Tongal, "Kişinin iş ve sosyal hayatını yakından etkileyerek son derece rahatsız eden konjonktivit, çoğunlukla kendiliğinden iyileşebildiği gibi çok ağır enfeksiyonlarda ciddi sorunlara zemin hazırlayabilir. Özellikle bazı vakalar bulanık görmeye ve korneada kalıcı lekelere sebep olabiliyor. Bu nedenle benzer şikâyetleri olan kişilerin vakit kaybetmeden uzman bir göz hekimine başvurulması büyük önem taşıyor " dedi.
Şikâyetler bitene kadar havuzdan ve denizden uzak durun!
Mikrobial konjonktivitin bulaşıcı olduğunu vurgulayan Op. Dr. Sevgi Tongal, "Konjonktivitte şikâyetler geçinceye kadar havuz ve denizden uzak durulması gerekiyor. Tedavi süresince hekim tarafından hücreleri dengeleyici, iltihap giderici ve kimi zaman da kortizonlu ilaçlar kullanılabiliyor. Ancak hastanın göz şikâyetlerinin rahatlatılması açısından soğuk uygulama yapılabileceği gibi yine doktor tavsiyesiyle suni gözyaşı da kullanılabilir " dedi.
22.7.2016 - 21798
|