Uyku Sırasında Yaşanan Solunum Bozuklukları Tehlikelidir!

''Uykuda Soluk Durması" olarak bilinen "Uyku Apnesi', toplumda %2-%4 oranında görülüyor.

Uyku Sırasında Yaşanan Solunum Bozuklukları Tehlikelidir!

Acıbadem Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bahadır Erdoğan, 8 grup uyku bozukluğunun bulunduğunu, bunlardan en yaygın görülenin ise, “Uykuda Solunum Bozuklukları” olduğunu söyledi.


Dr.  Erdoğan ayrıca, Obstrüktif Uyku Apnesi Sendorumu’nun tedavisinde kullanılan CPAP cihazını (uyku sırasında takılan ve soluk durduğunda oksijen veren maske) hastaların her gece uyku süresince kullanmalarını öneriyor.


CPAP cihazını deneyen hastaların yaklaşık % 70’inin bu tedaviyi kabul edip sürdürdüklerini; % 30’nun ise, cihazın kullanımını zor bularak tedaviye uyum göstermediklerini söylüyor. Bu tedaviyle horlama, uykuda solunum durmaları, gündüz aşırı uyku hali, kan oksijen düşüklükleri önleniyor. Ağız ve burna takılan maske aracılığıyla basınçlı hava veriliyor. Ağız içinde oluşan pozitif basınç, uyku sırasında hava yolunun gevşemesine ve tıkanmasına engel oluyor.


Nöroloji Uzmanı Dr. Nebahat Bilici, huzursuz bacak sendromu, düzenli bacak hareketleri ve parkinson hastalığının uyku sorunlarına yol açtığını söyledi.  Huzursuz bacak sendromunda hastalar, uykuya geçiş aşamasında bacaklarda hareket ettirme ihtiyacı hissederken; uyuşma, karıncalanma, kramp oluyor.


Düzenli bacak hareketlerinde ise uyku sırasında bacaklarda hareket oluşuyor ve uykuya engel oluyor. Huzursuz bacak hareketleri ve düzenli bacak hareketlerinin temelinde sıklıkla demir eksikliği anemisi yatıyor. Bunun yanında diyabet, böbrek problemi, bel-boyun fıtıkları, bazı ilaçların yanı sıra, dopamin salınımındaki bozukluğa bağlı genetik nedenler de uykuyu bozuyor. Nörolojik hastalıklara bağlı uyku bozuklukları, medikal tedavi sonucunda ortadan kaldırılabiliyor.


Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Levent Erişen, çeşitli sorunlara özel tedaviler hakkında şu bilgileri verdi;


Burun bölmesini oluşturan kemik ve kıkırdaktaki eğrilikler düzeltilir ve büyümüş olan burun eti çeşitli yöntemlerle küçültülür. Burun etlerinin tamamen çıkarılması sakıncalıdır.


Burun etini küçültmede kullanılan yeni yöntemler; "radyofrekans " adı verilen bir enerjiyle burun etininin yakılması ve "shaver/mikrodebrider " denilen bir aletle burun etinin traşlanmasıdır.


Bademcik ameliyatları:  Bademcik ameliyatları, eskiden olduğu gibi ya bademciğin tümünün çıkarılması şeklinde ya da son dönemlerde uygulandığı gibi kısmen küçültülmesi şeklinde olmaktadır. Bu ameliyatlarda da "thermal welding " ve "radyofrekans " gibi yeni teknolojik yöntemler kullanılmaktadır.


Yumuşak damak ve küçük dil sorunlarının tedavisi: Radyofrekans ve damak implantı gibi yeni yöntemler de kullanılmaktadır. Bu şekilde eski tedavi yönteminde daha sık görülen kanama, ağrı gibi sorunlar daha az olmaktadır.


Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, uyku apnesi ile obezite arasındaki yakın ilişki nedeniyle hastaların kilo vermesinin çok önemli olduğunu belirtiyor. Az miktarda kilo vermek bile, hastaların yaşam konforunu artırıyor. 


Apneli hastalara yönelik tıbbi beslenme tedavisinde öncelikle vücut ağırlığının yüzde 10’nun azaltılması gerektiğini belirten Hamzaoğlu, “Eğer başarı sağlanırsa kilo verme işlemine devam edilebiliyor. Kilo verme işlemi 6 aylık dönemde haftada 500 gram ve bir kilogram olacak şekilde uygulanır” dedi. 

20.1.2011 - 4383



İlgili Diğer Yazılar
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Aşırı Stres Hormon Dengesini Bozuyor
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya
Bitkilerin Yardımıyla Sigaraya 'Elveda' Deyin
Enerjinizi Artırma Zamanı
Enerjinizi Artırma Zamanı
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Hepatit C Tehlikesi Artıyor!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
Cep Telefonunuzdaki Korkunç Tehlike!
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]