Tüp bebek yöntemi ülkemizde ve dünya üzerinde normal yöntemlerle çocuk sahibi olamayan çiftlerin kullandığı bir yöntemdir.
|
|
|
|
|
|
Tüp bebek yönteminde yapılan işlemler kadından alınan yumurtalık ile erkekten alınan sperm hücrelerinin dış ortamda birleştirilmesi ile oluşan yapının tekrar kadın rahmine konulmasından ibarettir. Tüp bebek tedavisi uygulanabilmesi için kişilerde aranan bir takım özellikler bulunmaktadır. Erkekte aranan özellikler sperm üretimin devam ediyor olmasıdır. Tüp bebek uygulanacak kadında aranan özellikler ise yumurtlama sisteminde herhangi bir durma olmaması, menopoza girmemiş olması ve aynı zamanda rahminin de alınmamış olması gerekmektedir.
Tüp bebek için Şartlar nedir?
Tüp bebek tedavisinin uygulanabilmesi için erkekte sperm sayının belirli bir rakamın altında olması gerekmektedir. Aynı zamanda spermlerdeki şekil bozukluğu da önemli bir sorundur. Bununla beraber kadında yumurtalıkların ikisinin birden tıkalı olması veya bu aşamaya gelene kadar uygulanmış olan tedavi yöntemlerine cevap vermemiş olması gerekmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi yumurtlaması bozuk olan kadınlara da uygulanabilmektedir. Kişinin rahatsızlığının hangi seviyede olduğunun uzman doktor tarafından belirlenip ona uygun şekilde tedavi yönteminin başlatılması gerekmektedir.
Tüp bebek aşamaları
Tüp bebek uygulamasına başlamadan önce çiftler o aşamaya kadar uygulanan tedavi yöntemlerini incelerler ve bundan sonraki aşamalar hakkında bilgi sahibi olurlar. Tüp bebek uygulaması özetlenecek olursa 4 aşamadan oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunlardan ilki kadındaki yumurtalıkların uyarılarak yumurta sayısında artış sağlamaktır. İkinci aşama ise olgunlaşanü yumurtalar istenilen düzeye ulaştığında uzman doktor eşliğinde anestezi ile toplanmasından oluşur. Üçüncü aşama ise erketen alınan spermlerin laboratuvar ortamında yumurtalar ile birleştirilmesinden oluşmaktadır. Bu aşamadan sonra uygun ortamda bir süre bekletilen hücreler embriyo olarak çıkmaktadır. Oluşan embriyo hücreleri yine uzman doktor tarafından bir operasyon ile kadının rahmine yerleştirilir.
Tüp Bebek'ten sonra
Tüp bebek uygulandıktan sonra bekleme sürecine geçilir ve ortalama 2 hafta sonra kadında gebelik testi yapılarak yapılan işlemlerin olumlu veya olumsuz şekilde sonuçlanıp sonuçlanmadığı öğrenilir. Eğer yapılan testlerde gebelik görülmüyorsa tüp bebek yöntemi başarısız olmuş demektir ve tedavi bırakılır kadın kısa sürede gördüğü adetlerle tedaviyi sonlandırır. Sonuç pozitifise tüp bebek tedavisine devam edilir. Kadına progesteron tedavisi uygulanarak oluşabilecek düşük ihtimalleri azaltılmaya çalışılır. Tüp bebek tedavisi genel olarak işlemin yapıldığı merkeze de bağlıdır ve %30-45 arasında değişmektedir.
30.11.2012 - 11716
|
|