Tek Embriyo Transferi ile Tüp Bebekte Başarı

Peki tek embriyo transferi gerçekten tüp bebek başarı şansını düşürüyor mu?

Tek Embriyo Transferi ile Tüp Bebekte Başarı

Tüp bebek tedavisinde tek embriyo transferi uygulama zorunluluğu getirilmesi ile birlikte anne-baba adayları ve pek çok tüp bebek merkezinde bu zorunluluğun gebelik sonuçlarında azalmaya neden olabileceği endişesi doğdu. Peki tek embriyo transferi gerçekten başarı şansını düşürüyor mu? Amerikan Embriyoloji Cemiyeti akreditasyonuna sahip Memorial Antalya Hastanesi’nin Tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Op. Dr. Batu Aydınuraz ve Laboratuvar Sorumlusu Biyolog Doktor Enver Kerem Dirican, bu kararın tüp bebek tedavisinde gebelik başarısını düşürmediğini söyledi ve nedenlerini anlattı.

Embriyonun 5. gün aşamasına getirilebilmesi başarıyı arttırdı

Bu karar alındığında, tek embriyo transferini yaklaşık 10 yıldır uygulamakta olan bazı ülkelerde başarı oranlarının düşmediğini biliyor, bizde de aynı durumun yaşanacağını düşünüyorduk. Nitekim beklediğimiz gibi üç embriyo transferi yerine tek embriyo transferinin tüp bebek tedavisinde başarı oranını düşürmediğini gözlemledik. Bu başarının elde edilmesini sağlayan en önemli neden embriyonun laboratuvar ortamında “5. gün-blastokist” aşamasına getirilebilmesidir. Embriyonun rahimde tutunma yeteneğinin daha yüksek olduğu bu aşama tek embriyo transferi ile tüp bebek tedavisinin olumlu sonuçlanmasını sağlamaktadır.

Dondurma-çözme yönteminde embriyonun hücre hasarı en aza indi

Embriyo dondurma- çözme yöntemlerindeki yeni gelişmeler ile birlikte tek embriyo transferi yaptığımız çiftlerde transfer etmediğimiz diğer canlı embriyoların sağlıklı bir şekilde dondurulup çözülmesini sağlayarak bu sonuçların daha da ileri götürülmesini sağlayabildik. “Vitrifikasyon” adı verilen bu işlem ile embriyoyu çok ani ve hızlı bir şekilde soğutuyor, soğuturken buz kristallerinin oluşmasını engelliyoruz. Böylelikle hücre hasarı çok aza indirgeniyor. Son yıllarda bu teknikte de yapılan ilerlemeler sayesinde bugün gördüğümüz çözme sonrası canlılık oranlarını hemen hemen yüzde yüz olarak verebiliyoruz.

Anne- baba adayları için hem fizyolojik hem ekonomik avantaj sağlıyor

Dondurma-çözme işlemi 2 yönden avantaj sağlıyor. Sadece tek embriyo transfer edilebildiği için transfer artığı embriyo sayısında bir artış meydana geldi. İşlemin birinci avantajı transfer artığı olarak tanımlanan bu embriyoların çiftler tarafından gerek 2. ya da 3. bebekleri için gerekse başarısız olunması durumunda gerekebilecek yeni bir tedavide kullanılabiliyor. Böylelikle anne adayları tekrar tekrar çeşitli hormon tedavileri almak zorunda kalmıyor ve yumurta toplanması gibi basit de olsa bir cerrahi girişime maruz kalmıyor. Yani çiftler hem fizyolojik olarak hem de ekonomik olarak daha avantajlı konuma geliyor.

 

Doğru sperm seçimi başarıda büyük rol oynuyor

Tek embriyo ile transferin tüp bebek tedavisinde başarıyı düşürmemesini sağlayan bir başka neden, 5. gün-blastokist aşamasına gelmiş olan embriyonun oluşması için belirli koşulların var olmasıdır. Bu koşullardan biri anne-bebeğe ait olan genetik materyalin sağlıklı olmasıdır. Diğer koşul, döllenme amacıyla seçilen sperm hücrelerinin DNA açısından normal olması yani bu spermlerin DNA’larında herhangi bir kırıklık olmamasıdır. Yine merkezimizde yaptığımız çalışmalarımızda DNA kırıklarının varlığı açısından olgularımızı inceliyor ve burada herhangi bir problem gördüğümüz takdirde “İMSİ” adını verdiğimiz, sperm hücrelerinin yapılarının çok derinlemesine incelenmesine imkan veren bir yöntem ile sperm seçimini gerçekleştiriyoruz. Bu seçim doğal olarak embriyo gelişiminin daha iyi olmasına yol açıyor. Bu iki faktörü bir araya getirdiğimizde, elimizde anne ve babadan aldığımız hücrelerimizin arasından en iyilerini değerlendirmiş oluyoruz.

Laboratuvar koşulları çok önemli

Embriyonun 5. gün-blastokist gelişimini destekleyerek başarı sağlayan bir diğer unsur, tüp bebek laboratuvarının hem uygulama koşulları hem teknik alt yapı hem de uygulayıcıların tecrübesi anlamında yeterli olmasıdır. Tüp bebek merkezi laboratuvarı hava kalitesi açısından iyi değerlendirilmeli, özellikle havadaki bir takım bakterilerin ve partiküllerin işlemlere zarar vermesini engelleyecek şekilde tasarlanmalıdır.

 

 

2.5.2012 1 - 10802



İlgili Diğer Yazılar
8 yıllık çocuk özlemi, Eylül bebek ile son buldu
8 yıllık çocuk özlemi, Eylül bebek ile son buldu
Doğum sonrası gebelikten korunma!
47 yaşındaki kadın 15. tüp bebek uygulaması ile evlat sahibi oldu
47 yaşındaki kadın 15. tüp bebek uygulaması ile evlat sahibi oldu
16 yıllık çocuk özlemi son buldu
16 yıllık çocuk özlemi son buldu
Titizlikle yapılmayan çikolata kisti anne olmayı engelleyebilir
Titizlikle yapılmayan çikolata kisti anne olmayı engelleyebilir
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]