TBMM'de Çölyak Araştırma Komisyonu Kurulacak

TBMM'de 4 partinin uzlaşımıyla, Çölyak hastalığıyla ilgili gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla araştırma komisyonu kurulması kararı alındı.

TBMM'de Çölyak Araştırma Komisyonu Kurulacak

TBMM'de 4 partinin uzlaşımıyla, Çölyak hastalığının sebeplerinin ve sonuçlarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması oybirliğiyle kabul edildi.

Öneriyi TBMM'ye taşıyan AK Parti Kayseri milletvekili İsmail Tamer Genel Kurul'da milletvekillerine hitap etti. Çölyak hastalığının teşhisinin zor olduğunu belirten Tamer, Türkiye'de bu hastalığın binde 3 ile yüzde 1 oranında görülmesinin beklendiğini belirterek "700-750 bin civarı hastanın olmasını beklememize rağmen tespit ettiğimiz rakam 68 bin civarında hastanın olduğudur " dedi.

TEDAVİ GLUTENSİZ GIDALAR

Hastalığın tedavisinin glutenli gıdaların vücuttan uzaklaştırılması olduğunu belirten Tamer AK Parti olarak 2004 yılında bu hastalara devlet desteği sağlandığını açıkladı. Yapılanların yeterli olmadığını dile getiren Tamer "Daha yeni yeni hastalarla ilgili çalışmalar yaparak bu hastaların hem yaşam düzeylerindeki konforun artırılması hem toplum içindeki bireysel haklarını bunlara iade etmemiz gerektiği sosyal devlet olarak yapan parti biziz. Meclis Araştırma Komisyonu ile birlikte bu hastalara daha neler yapabiliriz, ne iyilikler getirebiliriz inşallah o komisyonda tartışacağız. Bu hastaların her gastroentrolog olan hastanede verilen raporla birlikte 1 yıl kadar ücretsiz glütensiz gıdalara erişimini sağlamak olmuştu. Daha sonra yapılan değişiklikler neticesinde 2011 yılında hasta yakınlarının gıdaların yetmemesi şikayeti üzerine SGK artırıma gitti. Çölyak hastaları için 78 lira 120 lira arasında değişen yardımlarımız oldu. Yeterli bulmuyoruz. Sağlık bakanlığımız bir çalışma yapıyor. İnşallah yol haritası belirleyeceğiz. İnşallah meclis araştırma komisyonunda da çalışmanın içeriğini görmüş olacağız " diye konuştu.

Tarım bakanlığının çalışmalarının olduğunu belirten Tamer "Gıdaların büyük kısmı Türkiye'de üretilmemekte. Yurt dışından ithal edilmektedir. İthal edilenler arasında glütensiz denmesine rağmen glutenli gıdalar olması dikkat çekmektedir. Tarım Bakanlığı'nın denetimlerinde yüzde 20 glutensiz gıdalara bile glütensiz yazıldığı görülmüştür. Tarım bakanlığının daha disiplinli yapma adına çalışması mevcuttur " dedi.

HEKİM OLARAK KONU GÜNDEME GELDİĞİ İÇİ MUTLUYUM

Kürsüye gelen CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer'de hekim olarak konunun gündeme gelmesinden dolayı mutlu olduğunu belirtti. Çölyak hastalığının toplumun bir yarası olduğunu kaydeden Usluer şunları kaydetti:

"Bu konunun mecliste bir araştırma önergesi şeklinde görüşmeye açılması ardından 4 siyasi partinin uzlaşma içinde olması konudan muzdarip olan kişiler açısından çok önemli diye düşünüyorum. Glüten alerjisi, yaşam boyu süren, hastanın yaşamını tehlikeye atan yaşamsal fonksiyonlarını bozan bir gıda alerjisi. Yaşamı boyunca bireyin glüten içermeyen diyet alması gerekiyor. Glüten denice akla arpa buğday, çavdar, yulaf geliyor. Diyoruz ki ekmeksiz yaşam gibi bir yaşam. Bir kişinin ömür boyu ekmek yemediğini, makarna pasta, baklava, gofret, boyoz yemediğini düşünün. Yaşamı buna göre şekillenecek. Yaşamı bir takım eksiklikler üzerinden devam edecek çocuklardan erişkinlerden bahsediyoruz "

ASKERLİKTEN MUAFİYET, ENGELLİ SAYILMALARI, GELİR VERGİSİ MUAFİYETİ

Çölyak hastalarında tedavi dediğimizde glütensiz diyet, glütensiz besinlere kolay ulaşımı tartışmamız gerekiyor. Diyetle birlikte gıdaya kolay ulaşımla birlikte maliyet sorunları da devreye giriyor. Bir kısmı erkek. Askerlikle birlikte bu hastalığı götürebilmeleri mümkün değil. Askerlik muafiyeti konusunda kolaylık sağlanması gerekiyor. Engelli olarak kabul etmemiz gerekiyor mevcut durumları nedeniyle.

Türkiye'de glütensiz besinlerin üretimi yok. Esas sorun bu. Türkiye bu soruna sorun diye yaklaşırken bu ürünlerin üretimini sağlamamız gerekiyor. Glütensiz ürünler ithal ürünler olarak getiriyorlar. İthal edilen ülkelerde fiyatlar son derece makul iken ithal edilmeleri nedeniyle ve üzerine gümrük vergisinin ilavesiyle örneğin glütensiz ekmeğin fiyatının 7 kat fazla olduğunu görüyoruz.

Bu hastalar mutlaka ve mutlaka gıda engelli olarak kabul edilmeliler. Avusturya'da Çölyak hastaları yüzde 65 oranında hasta olarak kabul edilmektedir. Bizde de en az yüzde 50 oranında engellilik durumunun kabul edilmesi, gelir vergisinden muaf olmaları, sakatlık indirimi uygulanması gerekiyor. Daha kolay iş bulmaları, erken emeklilik kamu ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanmaları sağlanmalı, Sanırım tüm bunları ele aldığımızda Çölyak hastaları için daha umutlu bir geleceği hep birlikte inşaa edeceğiz.

OYBİRLİĞİYLE KABUL EDİLDİ

Konuşmaların ardından TBMM Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı görüşmelerin tamamlandığını belirterek Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasına ilişkin oylamaya geçti. Çölyak hastalığı ile ilgili meclis araştırma komisyonu kurulması önerisi TBMM'de grubu bulunan tüm partilerin oybirliğiyle kabul edildi. 15 üyeden oluşacak komisyon katip ve üyelerin seçilmesinin ardından 3 ay süreyle konuşu araştırıp çözüm önerilerini meclise sunacak.

TÜRKİYE'DE ÜRETİM BAŞLADI

Bu arada yurt dışından getirilen ürünlerin yetersiz ve pahalı olması nedeniyle sosyal sorumluluk projesi olarak glutensiz ürünlerin Türkiye'de üretimine başlandı. Yayla Grup tarafından temelleri atılan Glutensiz Ada markası Çölyak hastaları ve glutensiz beslenmeyi tercih edenler için geniş bir ürün yelpazesi oluşturdu. Daha uygun fiyat avantajı ve Tarım Bakanlığı denetiminde üretim yapan marka yüzbinlerce hastanın glutensiz besinlere ulaşım umudu oldu.

5.5.2017 1 - 26984



Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]