Adet ertelemek bu dönemde yaşanan sıkıntıyı azaltmaz sadece kanamayı durdurur ya da bazı durumlarda azaltır.
|
|
|
|
|
|
Öğrenciler için sınav stresinin yaşandığı yaz aylarında birçok kadın da şimdiden tatil planlarını yapmaya başladı. Hem sınavlar için hem de tatil için geri sayım yapan kadınlar, adetlerini bu özel zamanlara göre organize etmek için ne yapacağını araştırıyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli adet ertelemeyi çok fazla önermediklerini söyleyerek, “Bazı ilaçlarla adeti ertelemek mümkün ancak bu erteleme adet döneminin kişiye verdiği psikolojik etkileri azaltmayacaktır” diyor.
Yaz ayları öğrenciler için sınav tarihlerini ifade ederken yetişkinler için de yıl boyunca beklenen tatile ya da evlenme arifesinde olanlar için o özel güne geri sayım anlamı taşıyor. Yıl boyunca beklenen ve planlar yapılan bu özel tarihler bazen kadınların adet dönemine denk gelebiliyor. Ağrı, stres gibi birçok etki ile kadınların zor günler geçirmesine neden olabilen adet dönemlerinin en çok bu zamanlarda ertelenmek istendiğini anlatan Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli “Adet ertelemek bu dönemde yaşanan sıkıntıyı azaltmaz sadece kanamayı durdurur ya da bazı durumlarda azaltır” diyor.
Beklenen adet tarihinden önce bazı ilaçlar ile adet tarihinin öne çekilebildiğini ya da ötelenebildiğini söyleyen Dr. Ceydeli, “Eğer ki hali hazırda bir doğum kontrol hapı kullanılıyorsa doğum kontrol hapını kesintisiz kullanmak şartıyla da bu dönemi kanamasız bir şekilde geçirmek mümkün olabiliyor” diye konuşuyor.
SINAV STRESİ İLAÇ DİNLEMİYOR
Sınav dönemine denk gelen mevsimsel değişiklikler, kişideki ruhsal dalgalanmalar, yoğun stres gibi nedenlerle bazen ilaç kullanılmasına rağmen kanamanın engellenemediğini anlatan Dr. Ceydeli “İlaçlarla her zaman kanamayı tamamen kesmek mümkün olamayabiliyor. Ara kanamalar, erken kanamalar görülebiliyor” diyor. Adeti ertelemek için kullanılan ilaçların stresi baskı altına almakla birlikte vücuttaki doğal döngü hormonal olarak devam ettiği için istenen etkiye ulaşılamadığını söyleyen Dr. Ceydeli, “Sınava girecek bir kişi için aşırı stres söz konusuyken sadece adet kanamasını geciktirmek onun içinde bulunduğu ruhsal durumu çok fazla değiştirmeyecek. Sadece organik olarak kanamanın bir miktar azalması sağlanabilir. Günlük yaşamın getirdiği kaygılar aynı şekilde devam ettiği için pozitif anlamda bir etki söz konusu olmayacaktır” şeklinde konuşuyor.
MUTLAKA DOKTORA DANIŞILMALI
Adeti geciktirmek veya erkene çekmek için ilaç kullanmadan önce mutlaka jinekolojik kontrol yapılması gerektiğini söyleyen Dr. Ceydeli, “Kadınların birbirine ilaç önermesi yaygın olmakla birlikte oldukça yanlış bir yoldur. Zamanlamayı ayarlayamamak söz konusu olduğu gibi herkes bu döngüyü değiştirmeye uygun olmayabiliyor. Doktorun bu ilaçları kullanmada bir sakınca olmadığından emin olması gerekiyor” diyor.
BEKLENMEYEN ADETTE KANAMAYI AZALTMAK MÜMKÜN
Varolan bir adeti tamamen durdurmanın imkansız olduğunu belirten Dr. Ceydeli, beklenmeyen bir anda başlayan adet dönemlerinde kanamanın miktarının azaltılabileceğini anlatarak, “Hormon ilaçlarıyla örneğin adeti 6-7 gün süren bir kadının adet kanamasını 2-3 güne düşürmek, kanamanın miktarını azaltmak mümkün olabiliyor” diyor. Tatil dönemleri için kadınları uyaran Dr. Ceydeli, adet kanamasının olduğu günlerde; deniz, havuz, sauna, hamam gibi yerlere gidilmesini de önermiyor. Dr. Ceydeli, “Tatilde tamponlar kullanarak denizden faydalanılabilir ancak bu tamponların 2 saatte bir değiştirilmesi gerekiyor” diyor.
27.5.2014 - 14558
|
|