Sigaranın insan sağlığını riske sokan pek çok kanser türünün nedeni olduğunu dile getiren Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Çetinkaya, sigaranın, ilk temasa geçtiği ağız ve dişlere de zararlı etkileri bulunduğuna dikkati çekti.
Sigaranın içerisindeki binlerce zararlı maddenin yüksek ısıyla daha da ölümcül hale geldiğini belirten Dr. Çetinkaya, şunları söyledi: "Sigaranın ilk zararı ağız kokusuyla başlar ve ağzın kimyasal yapısını etkileyerek aşırı plak oluşumuna sebep olur. Aynı zamanda sigaranın diş ve diş etlerinde yaptığı ciddi derecedeki sararma estetik açıdan da hoş değildir.
Diş hekimince temizlenen dişler, sigara içilmeye devam edildiği müddetçe bu lekelere maruz kalacaktır. Bir başka olumsuz etki de dişeti problemlerinin artmasıyla tat duyusu ve bağışıklığın azalması ve beraberinde gelen iltihabi oluşumlardır. " ifadesini kullandı.
Dr. Burcu Çetinkaya, klinik çalışmaların, sigara tüketimi ve periodontal hastalık arasında ilişki olduğunu kanıtladığını belirterek, "Yapılan bir çalışma sigara içenlerin, içmeyenlerden iki kat daha fazla periodontal hastalık riskine sahip olduğunu göstermiştir.
Dişi destekleyen dokulardaki kayıp şiddetinin günde 1 sigara içerek yüzde 0,5, 10 sigara içerek yüzde 5 ve 20 sigara içerek yüzde 10 arttığı bulunmuştur.
Kırk yaşın altındaki bireyler üzerinde yapılan çalışmalar, sigara kullanımının, genç erişkinlerde periodontal durum üzerinde güçlü, negatif etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Hiç içmeyenlerle kıyaslandığında 19-30 yaş arası sigara içenlerde 4, 31-40 yaş arası 3 kez daha fazla risk gözlenmiştir. " diye konuştu.
Dr. Çetinkaya, sigaranın yol açtığı zararlardan biri olan ağız kanserlerinin yüzde 75'inin sigara ve alkol alışkanlığından kaynaklandığını ifade etti. Çetinkaya, "Sigara içmek dudak, damak, yanak ve diş etlerinde oluşan ağız kanserlerinin birincil etkenidir. Sigara, bırakıldıktan ancak 19 yıl sonra ağız kanseri olma riski, hiç sigara içmeyen bireye eşit hale gelir. " dedi.
19.2.2011 - 5357
|