58 yaşındaki emekli şoför Cemali Tan, bir süredir evinin bahçesinde çalışırken belinin ve sırt bölgesinin ağrıdığını hissediyordu.
|
|
|
|
|
|
İlk başlarda bu ağrıları çok önemsemedi, böbreklerden kaynaklandığını ve kum döktüğünü sandı. Ancak aynı zamanda yüksek tansiyon hastası olan Tan, bir gün bahçede çalıştığı bir anda hissettiği ağrıya dayanamadı ve bayıldı. Eşi onu hemen Memorial Antalya Hastanesi'ne götürdü. Yapılan tetkiklerde kalp ana damarında 4 cm yırtık tespit edilen Tan'ın acil ameliyat edilmesi gerekiyordu. Cemali Tan, Memoral Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş tarafından gerçekleştirilen aşamalı cerrahi yöntemiyle sağlığına kavuştu. Cemali Tan, şimdi ağrılarından kurtulup bahçesinin güzelliklerini doyasıya seyretmenin keyfini çıkarıyor
Damarı her an patlayabilirdi
Cemali Tan, 2 yıl önce kalpten çıkan ana damar yırtığı nedeniyle ameliyat edilmişti. Son dört aydır hissettiği ve hayat kalitesini etkileyen sırt ağrısından dolayı önceki ameliyatını gerçekleştiren Kalp ve Damar Cerrahı Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş'a başvurdu. Yapılan incelemelerde, bu sefer göğüs duvarının kalpten sonra yer alan damarda yırtık olduğu tespit edildi. Ayrıca karın içindeki ana damarlardan birinde de ciddi bir genişleme olduğu fark edildi. Karın içindeki damar çok genişlediği için ani patlaması söz konusuydu. Hastanın açık ameliyata alınması hayati risk taşıyacağından, hastaya farklı bir teknik ile 3 aşamalı cerrahi yapıldı.
Aşama aşama iyileşti
Aşamalı cerrahi Cemali Tan için daha güvenli ve konforlu olacaktı. Diğer türlü hem gerekli işlemler yapılamayacak hem de açık cerrahi ile hastada hayati risk oluşacaktı. Bu tip ameliyatlarda açık yöntemin tercih edilmesiyle %40'lara varan yaşam kayıplarından dolayı kapalı yönteme başvuruldu. Ayrıca açık ameliyat nedeniyle Tan'da nörolojik problemler meydana gelebilir, bacakların hareket edememesi gibi sorunlarla karşılaşılabilirdi. Öncelikli olarak karın içindeki damar sentetik bir damarla değiştirildi. İkinci aşamada yukarıdaki yırtık çok geniş olduğu için boyun şah damarı ile kol damarını birbirine bağlanarak, ameliyat alanı rahatlatıldı. Üçüncü aşamada ise kapalı yöntemle kasıktan girilerek yırtılan bütün damar komple değiştirildi. Toplamda Cemali Tok'un kalp ana damarının 60 cm'i değişti.
Kalp atış sesini duyduğumda çok korktum
3 damarı değişen Cemali Tan; "Doktorum önceden açık kalp ameliyatı olduğum için tek seferde ameliyat yapılmasını önermedi, bu teknikten bahsetti. Beni önceden de hayata bağlayan doktoruma güvendim, sen nasıl istiyorsan öyle yap dedim. 3 ameliyat geçirmiş olmama rağmen, hemen ayağa kalkabildim ve günlük yaşantıma dönebildim " diye belirtti. Cemali Bey'in o halini gördüğünde çok panikleyen eşi Hafize Tan; "Daha önce de ameliyat olduğu için içimde bir korku vardı. Kalbi çok hızlı atıyordu. Tansiyon aletinde kalp atış sesini duyduğumda çok korktum. Kalp atışlarına alet yetişemiyordu. Atışları 195'i geçince hemen onu hastaneye getirdim. Önceki ameliyatını yapan doktorumuzdan başka kimseyi düşünmedik " diye konuştu.
Şiddetli sırt ve göğüs ağrısı ihmal edilmemeli
Ameliyatı başarıyla gerçekleştiren, Memorial Antalya Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Ahmet Taner Çetintaş; "Hastamızın, karın içindeki ana damarın genişlemesi ve kol damarından sonra yer alan aortun yırtılması olarak iki farklı hastalığı vardı. Sırt ağrıları da bu yırtılmalara bağlı gelişmişti. Yapılan tetkiklerde Cemali Bey'in farkında olmadığı genişlemeyi gördük. Hasta geldiğinde kaybedecek zamanımız yoktu. Farklı bir teknikle çok başarılı üç ameliyat yaptık. Hastamız sağlığına tamamen kavuştu. Kalptan çıkan ana damarda aradaki birkaç cm hariç yaklaşık 60 cm değişti " ifadelerini kullandı. Ana damardaki yırtıkların, oradaki kan akışını bozduğunu ve genişleme yapmasından dolayı sinirlere baskı yaptığını belirten Op. Dr. Çetintaş; "Bu baskı nedeniyle sırtta ağrı meydana gelir. Damar yırtıklarının ilk belirtisi şiddetli sırt ya da göğüs ağrısıdır. Bu hastalıkları hızlı tespiti yaşam kayıplarını ciddi oranda azaltmaktadır. Eğer bu gibi ağrılarda başka nedenler aranırsa, kaybedilen zaman damarın patlamasına yol açar ve yaşam kayıpları kaçınılmaz olur " dedi.
8.12.2016 - 24593
|
|