Hava sıcaklıklarında ve nem oranlarında son günlerde görülen artışlar, özellikle dört yaşın altındaki çocuklar, hamileler, 65 yaş ve üzeri yaşlılar, aşırı kilolular, engelliler, açık alanlarda çalışanlar, şeker hastalığı, kalp-damar hastalığı, beyin-damar hastalığı, solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, psikolojik hastalıklar gibi kronik rahatsızlığı olanlar, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, depresyon ve uyku ilaçları gibi ilaçları sürekli kullanmak zorunda olan hastalar ile alkol ve madde bağımlılığı olanlar ve bakıma muhtaçlar açısından ciddi riskler oluşturabilmektedir..
Yaz mevsimi ile birlikte artan hava sıcaklığının ve güneşin olumsuz etkilerinden korunmak için, güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 11-16 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır.
Sıcak havalarda güneş yanıkların yanı sıra sıcak çarpması için dikkatli olunmalı, bol sıvı alınmalı, haşlanmış sebze ve meyve tercih edilip, yağlı gıdalar ve alkolden kaçınılmalıdır.
Kanser hastaları, kemoterapi hastaları ve deri hastalıkları olanların güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmeleri gerekir.
Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde efor harcamaktan kaçınmalıdırlar. Sık sık ılık su ile duş yapmakta fayda vardır. Havasız ve kaplı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve bulunulan ortamda hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.
Açık renkli, pamuklu bol giysiler giyilmeli ve geniş kenarlı şapka takılmalıdır. Ultraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler kullanılmalıdır.
Güneşlenmeden ve/veya güneşe çıkmadan önce cilde uygun koruyucu güneş kremi sürülmelidir.
Güneşlenme sonrasında oluşabilecek güneş yanıklarında oğuk kompres uygulaması yapılmalıdır. Müdahale gereken durumlarda mutlaka hekime danışılmalıdır.
Gözlerde ağrılı kızarıklıklar olması durumunda soğuk kompres yapılmalı ve bir hekime başvurulmalıdır.
Sıcak çarpmalarında kişiler önce serin ve gölge bir yere alınmalı, vücudunda ki sıkı giysiler çıkarılarak başı ve vücudu ıslatılmak sureti ile serinletilmelidir. Bilinç bulanıklığı olan sıcak çarpması durumlarında 112 Acil Sağlık Hizmeti hemen aranmalı veya güneş çarpmasına maruz kalındığında en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
12.7.2012 - 11063
|