Selma Bıyıklı - Türkiye'de yüksek sezaryen oranına sahip sağlık kurumlarından olan özel hastane yetkililerinden buna karşı sigarada olduğu gibi "birlikte hareket etme " çağrısı geldi.
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, AA muhabirine sezaryen oranlarının düşürülmesi konusuna özel sağlık kurumlarının yaklaşımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sezaryen sorunu ele alınırken, kamu, özel ve üniversite hastanelerini birbirinden ayırmamak gerektiğini ifade eden Altuğ, bunun bir ülke meselesi olduğunu söyledi.
Altuğ, "Sigaraya karşı hep birlikte verdiğimiz mücadele gibi sezaryen konusunda da aynı toplumsal bilinci ve kararlılığı ortaya koymalıyız " çağrısınında bulundu.
"Anne adaylarının ilk tercihi sezaryen "
Son dönemlerde anne adaylarının birinci tercihinin sezaryen olduğuna dikkati çeken Altuğ, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların bu konuda farkındalık ve toplumsal bilinç oluşturmak için ciddi kampanyalar yürütmesi gerektiğini belirtti.
Dr. Mehmet Altuğ, Türkiye'de birçok annenin sağlık açısından normal doğum yapmaya elverişli olmasına rağmen, çeşitli nedenler ve endişelerden dolayı sezaryen yaptırdıklarını ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Maalesef ülkemizde sezaryenle doğumu tercih etme oranı çok fazla. Anne adayları önceden tarih ve saati belirleyip bir an önce doğumun stresinden kurtulma düşüncesiyle sezaryeni tercih ediyor. Normal doğumun doğal bir vakıa, sezaryenin ise gerektiğinde yapılan bir ameliyat olduğu unutulmamalıdır. "
"Anne adayları bilgilendirilmeli "
Anne adaylarının gebeliğin ilk gününden itibaren normal doğum hakkında bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Altuğ, "Anne adayları normal doğum için cesaretlendirilmeli, doğum anında yanında profesyonel yardım olacağı anlatılmalı ve sezaryenin bir ameliyat olduğu konusunda bilinçlendirilmelidir " diye konuştu.
Bunun için ciddi tanıtım kampanyaları yapılması önerisini dile getiren Altuğ, "Sorunun çözümü için sadece bir kesimi hedef göstermek doğru değil " dedi.
Özel hastaneler başı çekiyor
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, sezaryen oranlarında özel sağlık kurumları başı çekiyor.
2009'da sezaryenlerin yüzde 39,3'ü devlet sağlık kurumlarında, 61,8'i özelde, 63,2'si üniversitelerde; 2010'da 40,2'si devlette, 63,7'si özelde, 65,2'si üniversitelerde; 2011'de 36,8'i devlette, 66,6'sı özelde, 65,9'u üniversitelerde; bu yılın ilk üç aylık döneminde 36,6'sı devlette, 68,1'i özelde, 66,9'u da üniversitelerde yapıldı.
Akdağ özel hastanelerin durumuna dikkati çekmişti
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de sezaryen oranlarıyla ilgili değerlendirme yaparken, kısa bir süre önce Balıkesir'i ziyareti sırasındaki izlenimlerini aktarmış ve bu ildeki özel hastanelerde doğumların yüzde 80-90 oranında ameliyatla gerçekleştirildiğini, ortalamanın ise yüzde 65 civarında olduğunu tespit ettiklerini söylemişti.
İstanbul'da ise dört özel hastanenin doğumlarının tümünün sezaryen ile yapıldığı bulgusunu elde ettiklerini anlatan Akdağ, bu konuda bazı yaptırımlardan söz ettiğinde eleştiriler yöneltildiğini, ancak özel hastanelerde bu oranın neden daha yüksek olduğunun ele alınması gerektiğini belirtmişti.
11.6.2012 - 10958
|