KURU VE HASAR GÖRMÜŞ CİLTLER: Güneş ışınları, tuzlu deniz suyu ya da klorlu havuz suları cildinizin daha kolay kurumasına yol açar.
Güneş yanıkları ve böcek ısırıkları da cildinizin hasar görmesine neden olabilir. Bu gibi durumlar için cilt sağlığını koruyan, antioksidan ve C vitamini içerikleri zengin ahududu, yaban mersini ve çilek gibi yaz meyveleri özellikle cilt problemlerinizi aşmanıza yardımcı olur. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt, peynir gibi protein ve A vitamini içeren besinleri tüketmeniz de cildimizin hasarlı dokusunun iyileşmesini hızlandırır. Cilt kuruluğu için sağlıklı, yeterli beslenmemiz ve de bol miktarda su içmeniz problemin giderilmesi için çok önemlidir.
UÇUK: Güneşe maruz kalmak uçuk çıkmasını tetikleyebilir.
Bunun için güneş koruyucu krem kullanılmalı. B vitaminlerinden ve riboflavinden zengin olan tam tahıllı besinler ile et, balık, yumurta, kuru baklagiller ve kuru yemişler tüketmelisiniz.
YIPRANMIŞ SAÇLAR: Güneş ışınları, tuzlu ya da klorlu sular saçlarımızın yıpranmasını hızlandırır. Et, tavuk, balık, kuru baklagiller ve süt, peynir gibi protein içeren besinler saçın keratin yapısını güçlendireceği için tüketilmesi faydalı olacaktır.
B5 vitamini (yoğurt ve avokado), B8 vitamini (ciğer ve yumurta), folik asit (tam tahıllar ve kuru baklagiller), kalsiyum (süt ve yoğurt) ve çinko (et ve balık) içeren besinler saç dökülmelerini azaltıp saçların yenilenmesini ve parlamasını sağlar. Bu besin öğeleri cilt sağlığı için de gereklidir.
KAS KRAMPLARI: Yüzerken ya da plajda voleybol oynarken başınıza gelebilecek problemlerden biri olan kas krampları aşırı yüklenme ve su kaybı nedeniyle oluşabilir.
Yeterli su alamayan sistemimizin elektrolit dengesi bozulur ve kramplar başlar. Bu duruma maruz kalmamak için bol su içmeli, gerekirse doğal maden suyu ve sporcu içeceklerinden tüketmelisiniz. Ayrıca potasyum içeriği yüksek; şeftali, erik, muz, üzüm, kavun, karpuz, kayısı, patates, fasulye, mantar ve ıspanak gibi besinleri tüketmeniz de faydalı olacaktır.
MANTAR ENFEKSİYONLARI: Yaz aylarında suya daha çok maruz kaldığımız için mantarların üremesine de ortam yaratmış oluyoruz.
Bu gibi mantarların yol açtığı enfeksiyonlar için şeker ve şekerli besin tüketimimizi azaltmamız hatta mümkünse bir süre tüketmememiz gerekiyor. Tatlı ve şeker ihtiyacımızı taze mevsim meyvelerinden sağlamalıyız. Enfeksiyonu daha çabuk iyileştirebilmek için de probiyotik içeriği yüksek ayran, yoğurt, kefir gibi besinlerden de destek almalısınız.
19.8.2016 - 22496
|