Kurulduğu 2009 yılından bu yana sağlıklı yaşam bilincinin gelişmesine katkı sağlamak, toplumu beslenme ve sağlık alanlarında bilimsel ve güvenilir bilgiyle aydınlatmak üzere birçok projeyi hayata geçiren Sabri Ülker Vakfı, Ramazan ayını sağlıklı ve bedenen güçlü bir şekilde geçirmek isteyenlere önerilerde bulunuyor. RAMAZANDA DA BESiN ÇEŞiTLiLiĞiNE ÖNEM VERiN İftarda, sahurda hem de iftar ve sahur arasında her besin grubundan tüketmeye özen gösterin. Bunun için iftar sofralarınızda salata, yoğurt, ayran, cacık gibi besinlere yer vererek ve haftanın belirli günleri kırmızı et, tavuk, balık veya kurubaklagil tercih ederek besin çeşitliliğini sağlayın. Posa yani lif alımınızı artırmak için taze sebze ve meyvelere sahur veya iftar sofranızda mutlaka yer verin. Ramazanda zengin sahur ve iftar sofraları bir gelenektir. Ancak siz yine de porsiyon kontrolünü elden bırakmadan her besin grubundan tüketmeye özen gösterin. Sofralardaki çeşitlerden tüketeceğiniz miktarlara dikkat etmeli, hazımsızlık gibi sorunlar yaşamamak için porsiyon kontrolü yapmalısınız. SAHURDA HANGi BESiNLERi TERCiH EDELiM? Sahuru atlamayın ve sahur sofranızda sizi tok tutmaya yardımcı olacak yumurta, tuzsuz peynir, yulaf, süt ve yoğurt gibi besinlere mutlaka yer verin. Ayrıca sahurda tüketeceğiniz fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar da acıkmanızı geciktirecektir. Ancak bunların da tuzsuz olanlarını tercih edin. Oruç süresince gerekli enerjiyi sağlayabilmek ve kan şekerini dengelemek için lifli tam tahıllara da yer vermeli, su tüketimi ihmal edilmemelisiniz. Kızartma, kavurmalar gibi yağ içeriği yüksek besinler sahurda tercih etmemeye özen gösterin. Sahurda hacmi büyük ve yağ içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi, midede yanma, ekşime yani reflü ve gastrit sorunlarını da beraberinde getirebilir. Sahurda fazla tuzlu ve baharatlı besin alımı gün içinde su içme isteğinizi artıracaktır. Sahur için sindirimi kolay, hazımsızlığa yol açmayacak besin ve içecekler tercih etmelisiniz. İFTARDA NELERE DiKKAT EDiLMELi? Orucunuzu su ve hurma veya peynir ve zeytinle de açabilirsiniz. Orucunuzu açtıktan sonra varsa çorbayla devam edip ardından yemeğe ara vermek sindirim sisteminizin canlanmasına yardımcı olacaktır. İftar sofralarınızda hem protein kaynağı olması hem de sindirim sistemimizin çalışmasına yardımcı olduğu için kuru fasulye, nohut ve mercimek gibi baklagilleri tercih edebilirsiniz. Posa içeriği yüksek olan kabak, koyu yeşil yapraklı sebzeler, bulgur, esmer pirinç, tam tahıllı ekmekler ile kepekli makarna da tüketebilirsiniz. Ayrıca farklı meyvelerden hazırlanan kompostolar, cacık ve ayran tüketerek sıvı alımını destekleyebilirsiniz.İftarda tercihinizi sütlü tatlılardan yana kullanın. Yemekleri yavaş yemeli ve çok çiğnemeye özen göstermelisiniz.
14.5.2018 - 33109
|