Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, travmaların yaşamımızda nasıl etkiler bıraktığını örneklerle açıklıyor.
|
|
|
|
|
|
Psikolojik travmalar ruhsal sağlığımızın bütünlüğünü bozuyor. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof.Dr. Nevzat Tarhan, travmaların yaşamımızda nasıl etkiler bıraktığını örneklerle açıklıyor.
Kaza sonucu vücutta meydana gelen yaralar nasıl ki fiziksel bütünlüğün, vücuttaki uyumun bozulmasına sebep olursa, psikolojik yaralanmalar da kişinin psikolojik bütünlüğüne zarar veriyor. Kişinin gelişmekte olan ruhunu ve gelecekteki yaşamını da etkileyecek çok ciddi izler bırakabiliyor. Hatta bu durum kompleksli davranışların doğmasına da sebep olabiliyor.
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, psikolojik yaralanmaların ileride nasıl komplekslere dönüşebildiğini örneklerle açıklıyor. Prof.Dr. Tarhan yaptığı açıklamada şu örnekleri verdi.
"Çocukluk döneminde babasıyla sorunlar yaşayan birisi ileriki yıllarda babasına ve onun tarzındaki kişilere öfke duyar, 'baba kompleksi' yaşar " diyen Tarhan, herhangi bir kimsede babasının davranışlarına benzer bir davranış gördüğünde hiçbir kusurlu davranışı olmasa da o kişiyi sevmez, onunla sebepsiz yere kavga bile edebilir. Üstelik bütün bunları farkında olmadan yapar.
Hastalık veya kaza sebebiyle annesinden yoksun kalan çocuk ciddi bir travma, büyük bir örselenme yaşayabilir ve bu durum onun gelişmekte olan ruhunda derin yaralar açabilir. Bu durum anne döndüğünde telafi edilebilir, ancak bu sefer de anneyi ve sevdiklerini kaybetme korkusu yaşamaya başlayabilir; özgüveni zayıflayabilir. "
Temizlik hastalığı olan bir kişinin geçmişi araştırıldığında o kişinin çocukluk döneminde aşırı baskıyla büyütüldüğü, bir taciz veya benzeri büyük bir olay yaşadığının görülebileceğine değinen Tarhan, çocuklukta gerçekleşen söz konusu olay çözülüp geçmişe gömüldüğü an olumsuz etkileri de kişinin yaşantısından silinebileceğini söyledi.
4.12.2013 - 13506
|
|