Obeziteler ve Sigara Kullananlar Dikkat

Obezite ve sigara sarı nokta hastalığına neden oluyor.

Obeziteler ve Sigara Kullananlar Dikkat

Aşırı şişmanlık, sigara, yüksek tansiyon gibi etkenler halk arasında sarı nokta olarak bilinen Makula Dejenarasyonu, hastalığına neden oluyor. Sarı nokta, yüzde 95 oranında görme kaybına neden olabiliyor.

Sarı nokta hastalığı ya da yaşa bağlı görme kaybı olarak da adlandırılan makula dejenarasyonu, toplumda 55 yaşından sonra oldukça sık görülüyor ve ilerlemesi halinde körlüğe bile yol açabiliyor. Hastanın hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen bu hastalık, tedavi edilmediğinde görme, zamanla kademeli olarak azalıyor ve gözün merkezinde oluşan karanlık, odak haline geliyor.

Büyük oranda yaşlılık hastalığı olarak bilinen sarı nokta hastalığı, aşırı şişmanlığa, şeker hastalığına, sigara kullanımına, retinanın damar tıkanıklığına ve kalıtıma bağlı olarak ortaya çıkıyor. Kalıtıma bağlı olan sarı nokta ise her yaşta ortaya çıkabiliyor.

Tüm dünyada giderek artan obezite sorunu ve sigara kullanımı gibi faktörler göz hastalıklarına davetiye çıkarttığını belirten Dünyagöz Ataköy'den Dr. Muzaffer Öztürk , "Aşırı şişmanlık ve sigara kullanımı yüzde 95 oranında görme kaybına ve ileri yaş hastalığı olarak bilinen sarı nokta hastalığına neden olabilir. Görmemizin yüzde 90'ının meydana geldiği sarı nokta tabakasının işlevinin bozulması ile oluşan ve halk arasında 50 yaş sonrası hastalığı olarak bilinen 'sarı nokta'nın (makula dejenarasyonu) görülme oranı son yıllarda arttı. Bunun nedenlerinden biri de obezite ve sigara sorunudur. " şeklinde konuştu.

Hastalık İlk Etapta Belirti Vermeyebilir

Hastalığın ilk başlarda ciddi belirtiler vermeyebileceğini belirten Dr. Öztürk, " Bu sebeple özellikle 55 yaşından sonra,  kişiler,  periyodik göz muayenesi olmalıdır. Bu muayeneler hastalığın teşhisi ve tedavisi için çok önemlidir. Hatalığın ilk etaplarda oluşabilecek belirtileri ise; görme kaybı, cisimleri, çizgileri eğri veya kırık görme, göz önünde karartılar, görme kalitesinde bozulma, renk görmede bozukluklar şeklinde olabilir. " dedi.

Hastalıktan Korunmak Mümkün

Dr. Muzaffer Öztürk "Hastalığın en önemli risk etkenleri yaş, kalıtım, aşırı şişmanlık ve sigara kullanımıdır. İlk iki etkeni ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat diğer risk etkenleri kontrol edilebilir. Hipertansiyonu varsa düzenlenebilir. Sigara içiyorsa sigarayı bırakması gerekir. Güneş için filtreli güneş gözlüğü takması gerekir. Beslenmede ise Akdeniz diyeti önerilir. Tereyağı, kırmızı et ve kolesterol içeren yiyeceklerden uzak durulması önerilir. " dedi.

1.5.2012 0 - 10798

Ameliyattan korkanlar için; ameliyatsız alt-üst göz kapağı estetiği !
Göz Çevrenizi Işık Dolgusu ile Gençleştirmek Mümkün
Görme engellilerin kansere yakalanma riski düşük
Akıllı telefonlar kalıcı göz hasarına yol açabilir
Göz muayenesi trafikte hayati önem taşıyor