Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Doç. Dr. Gökalp Öner, bebek bekleyen anne ve baba adaylarına normal doğumun yararları hakkında bilgi verdi.
|
|
|
|
|
|
Normal doğum, anne ve bebek sağlığının korunması için, doğum yöntemleri arasında öne çıkıyor. Anne hızla normal yaşantısına dönüp, doğum kilolarından kısa sürede kurtulabilirken, bebek de hayata daha kolay adapte oluyor. Bu yöntemin yaygınlaşması için, toplumdaki yanlış inanışların sona ermesi, doğum esnasında ve sonraki süreçte faydalarının bilinmesi önem taşıyor.
Normal doğumla ilgili kaygılar giderilmeli
Doğal doğum, vajinal yoldan rahim kasılmaları ile başlayan ve rahim ağzında açıklık olması ile ilerleyen bir süreçtir. Bu süreçte önemli olan anne adayı ile doğumu gerçekleştirecek doktorun uyum içerisinde olması ve bebeğin sağlıklı bir şekilde doğmasıdır. Sezaryen yöntemi ise vajinal yolla doğum yapamayan ya da bebeğin sıkıntıda olduğu durumlar gibi zorunlu hallerde yapılan bir cerrahi müdahaledir. Sezaryene bağlı olarak artan kanama, enfeksiyon, yapışıklıklara bağlı ağrı, bir sonraki gebelikte tekrar sezaryen zorunluluğu gibi komplikasyonlar nedeniyle normal doğum genellikle daha çok tavsiye edilmektedir. Anne ve baba adaylarına vajinal doğumun yararları, şekli ve süreçte yaşananlar doğru bir şekilde anlatılmalı ve sağlıklı bir doğum için kaygılar giderilmelidir.
Anne adaylarının bu konuda motivasyonu çok önemli
Bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına almak isteyen anne ve baba adayları, gebelik sürecini iyi değerlendirmelidir. Normal doğum için gebelik süresince doğum ve nefes egzersizleri yapılması çok önemlidir. Annenin doğum sürecinde yaşayacakları, ağrısız doğum, sezaryenin hangi durumlarda gerekli olabileceği gibi bilgiler ebeveyn adaylarına anlatılmalıdır. Anne adayı doğru bilgilendirme ve doktoruna olan güvenle normal doğum için motive olablir.
Doğuma hazırlık kursları anne ve baba adaylarını bilinçlendiriyor
Yapılan araştırmalarda, normal doğum yapacağına inanan kadınların % 90'ının doğumunu bu şekilde gerçekleştirdiği belirlenmiştir. Gebelik sürecinde doğuma hazırlık kursları ve doğum koçları da, normal doğum oranının artmasında etkili olmuştur. Kurslara giden anne ve baba adaylarının büyük bir bölümünün normal doğumu tercih ettiği bilinmektedir. Doğum öncesinde anne adayında çatı ve çıkım bölgelerinin normal doğuma uygun olması çok önemlidir. Gerekli muayene ve değerlendirmeler yapıldıktan sonra anne adayı normal doğum sürecine hazırlanır.
Anne uyku düzeninden beslenmeye normal doğuma en doğru şekilde hazırlanıyor
Doğum pozisyonu ve bebeğin kilosu normalse her anne adayı normal doğum yapabilir. Doğum sırasında bebeğin kalp atımlarında bozukluk yoksa ve etkin ağrılarla doğum ilerliyorsa normal doğum kesinlikle gerçekleşir. Hem anne hem de baba adayının en çok endişelendiği durum, doğum sırasında olabilecek komplikasyonlardır. Hekimler bu konuda anne ve baba adaylarını mutlaka bilgilendirmelidir. Varsa önceki gebelik süreci, beslenme önerileri, alınması ya da alınmaması gereken besinler, gebelikteki tarama testleri ve kullanılması gereken ilaçlar konusunda uzman hekimlerin bilgi vermesi anne adayının sağlığı açısından önemlidir.
Doğum tarihi adet tarihine göre belirlenmiyor
Gebelik konusunda çoğu zaman yanlış bilinen doğrulardan biri de doğum tarihinin son adet tarihine göre hesaplanmasıdır. Son adet tarihine göre hesaplanan doğum tarihi 20 gebenin sadece bir tanesinde tutmaktadır. 39. gebelik haftasından 42. haftaya kadar anne adayının doğumu gerçekleşebilmektedir. Ağrıların düzenli olması, rahmin kasılıp bir bölgede toplanması, kanamanın olması veya suyun gelmesi doğumun başladığını gösterir. Gebelik süresi aslında gebelik öncesi dönemle başlar. Sağlıklı bir gebelik planlı olmalı ve gebelik öncesi dönemde anne ve baba adaylarının bu konuda hazırlık yapması gerekir.
24.8.2016 - 22644
|
|