Giriş yazımızda söylediğimiz gibi devam eden yorgunluk şikayetlerinizin hastalık belirtisi olabileceğini unutmayın.
Bayındır Hastanesi Söğütözü Dahiliye Bölümü’nden Dr.Sertaç Yıldırım, yorgunluk şikayetinin pek çok hastalığa bağlı olarak gelişen ve genel dahiliye polikliniklerine başvuran hastaların yüzde 1-3 ünde görülen bir yakınma olduğunu söyledi.
Yıldırım, “Bir ölçüsü olmadığı için yorgunluk şikayetinin ağırlığı her hastaya göre değişir. Genellikle sebep olan hastalık geçtikten bir kaç hafta sonra kaybolur” dedi.
Kronik yorgunluk sendromunun 6 ay ve daha uzun süredir devam ettiğini belirten Yıldırım şunları kaydetti : “Kronik yorgunluk sendromu yatak istirahati, fizik ve mental aktivite ile düzelmeyen ve hatta artan, sürekli veya tekrarlayan, önemli derecede halsizlik, ortalama günlük aktiviteyi yüzde 50 azaltacak kadar bitkinlik ve yorgunluk ile seyreden bir hastalıktır. Hastalık yıllarca devam edebilir. Çoğu kez yanlış olarak tembellik ya da psikiyatrik bozukluk şeklinde yorumlanmaktadır”
Yıldırım, hafif vakaların yanında evden çıkamayacak kadar ağır hastaların da olabildiğini belirterek, dünyanın her yerinde görülen hastalığın 2006 yılında ABD de yaklaşık 4 milyon insanda olduğu ve vakaların yüzde 80’nine tanı koyulamadığını bildirdi. Hastalığa her yaş, cins ve sosyoekonomik grupta rastlandığını ifade eden Yıldırım, kadınlarda görülme sıklığının 4 kat daha fazla olduğunu vurguladı. Yıldırım, “Hastalığın nedeni bilinmemektedir ve birden fazla nedene bağlı olabileceği düşünülmektedir.
Genellikle hastalığı viral bir enfeksiyonun tetiklediğine inanılmaktadır. Hastalığın tanısı için belirli bir laboratuvar ve hastalığa özel muayene bulgusu yoktur. Düşük derecede ateş, hafif farenjit, boyun ve koltuk altında 2 cm den küçük olarak ele gelebilen yumuşak ve hafif hassas lenf nodları gibi çok fazla değeri olmayan muayene bulguları saptanabilir” dedi.
Kas ve gezici eklem ağrıları, kas gücünde azalma, boğaz ağrısı, boyun ve koltuk altı lenf bezlerinde ağrı, hafif ateş ve üşüme, gerilim tipi baş ağrısı, unutkanlık, düşünmede zorluk, dalgınlık, uyku bozukluğu, karın ağrısı, karında şişkinlik, ishal, alkol intoleransı, göğüs ağrısı, çarpıntı, kronik öksürük, baş dönmesi, göz ve ağız kuruluğu, psikolojik problemler (depresyon, endişe, irritabilite, panik atak), nefes darlığı, kilo kaybı, gece terlemesi, ellerde ve vucutta şişme, sertlik ve uyuşmalar, ışıktan rahatsız olma, bulanık görme, egzersiz sonunda yorgunluğun 24 saate varan süre devam etmesi.
24.10.2010 - 2732
|