Mutsuzluğunuzun Tek Nedeni Depresyon Olabilir!

Sabah uyandınız, içinizden işe gitmek gelmiyor ve her sabah aynı durumu yaşıyorsunuz. Zorla kalkıp üzerinize öylesine bir şeyler geçiriyor, servise zorla yetişerek iş yerine geliyorsunuz.

Mutsuzluğunuzun Tek Nedeni Depresyon Olabilir!

Tüm bu yaşadıklarınız; bir depresyon yaşadığınızın göstergesi olabilir. Mevsimsel değişiklikler, kötü giden ilişkiler, mutsuz bir evlilik ya da ilişki süreci, iş yaşamındaki uyumsuzluklar, çatışmalar, bir hastalık süreci, yakınını kaybetme, maddi sorunlar  ve daha bir çok stresel faktör depresyonun  ortaya çıkmasına neden olabiliyor.


Depresyon yaşayan birey; yaşama karşı isteksizdir, içinden bir şey yapmak gelmez, işe gitmek , dışarı çıkmak istememektedir.  Kendine bakımı azalabilir. Mutsuzluk ve karamsarlık duyguları taşır.


Kendini yorgun, bitkin, önemsiz ve değersiz hisseder. Gün içerisinde unutkanlık, dikkat dağınıklığı  yaşayabilir. İştahı azalır ya da artar. Uyku düzeni bozulur. Çok uyuma, veya  hiç uyuyamama görülür. Bazen  yeterli düzeyde  uyusa bile doyurucu olmayan özellikte bir uyku süreci yaşar. Kendine güven gittikçe azalır.


Çevresinden uzaklaşma ya da öfke nöbetlerinde artma görülebilir.


Bu süreci yaşayan bir kişinin , iş yerinde ve yaşamının diğer alanlarında kendisinden  beklenen performansı göstermesi oldukça güçtür.  Çevresinde yaşanan olayları  içinde bulunduğu duygudurum nedeni ile sağlıksız bir şekilde değerlendirir.


Daha alıngan ya da daha agresif tepkiler gösterebilir ki bu da  zamanla duygusal, aile, arkadaş ve iş ilişkilerine büyük zararlar verebilir.


Belirtilerden en az beş tanesinin iki haftalık bir süre ile devam ediyor olması  ve günlük yaşamı belirgin düzeyde etkilemesi kişide artık bir  depresyon olduğunun kesin bir göstergesidir. 


Bu  durumda yapılması gereken  geç  kalınmadan bir uzman desteği almaktır. Kişi depresyonda olduğunu kabul etmeyebilir, bu hastalık ile ilgilidir. Bir şeylerin düzeleceğine ve yaşamının iyi olacağına inancı kalmadığı için tedavi sürecine karamsar bakar. 


Depresyonun tedavisi; bu bozukluğun düzeyine göre ilaç desteği ve eşlik eden terapi sürecidir. Terapi sürecinde; öncelikli olarak depresyona neden olan stresel faktörler kişi ile birlikte belirlenir. Bu süreçte  bireyin kişilik özellikleri çok önemlidir.


Mükemmelliyetçi, hassas, duygusal, alıngan vb kişilik yapıları depresyona daha çok zemin hazırlar. Bu nedenle bu kişilik yapılarının  kişiye zarar veren yönlerinin de terapi sürecinde ele alınması gereklidir.


Kişi depresyondan uzaklaşmak için terapisti ile birlikte çaba göstermelidir. Bu güce sahip olamadığı dönemlerde psikiyatrik destek daha fazla önem kazanmaktadır.


Depresyon ile birlikte anksiyete belirtilerinin de görüldüğü durumlar söz konusudur.


Bu belirtiler; nefes almada güçlük, boğuluyor gibi olma, kalp çarpıntısı, ellerde titreme, terleme, göğüste sıkıntı hissi, baş dönmesi, bayılacakmış gibi olma  ve ateş basması şeklindedir.


Yaşamdan istediğimiz verimi alabilmek ve mutlu olabilmek için  bazen gücümüz azalabilir. Her güçsüzlük  hissi bir depresyonu işaret etmez. Bu sürecin bir depresyona dönüşmemesi için; bireyin yapması gereken şeyler  ebette ki vardır. 


Öncelikle yaşamda nerede olduğunuzun farkında olmalısınız. Yerinizi belirleyin. ( evdeki yeriniz, ilişkinizdeki yeriniz ya da iş yerindeki yeriniz)  Bulunduğunuz bu yer size şimdi neler katıyor, neler kaybettiriyor.


Bu yeri elde ederken  yaptığınız doğrular ve yanlışlar nelerdir? Yanlışlarınızı ortadan kaldırdığınızda  burada olmak size ne hissettirecek ve neler katacak ? Tüm bunları; sağlıklı bir düşünce yapısı içerisinde  kendinizi  ve diğerlerini eleştirmeden, suçlamadan değerlendirmelisiniz. Var olan yeri değiştirmeden, size zarar verebilecek  etkenleri kontrol edecek güce sahip olmanız çok önemlidir.


Bu güce sahip olabilmek için; kendinize daha fazla zaman ayırmalısınız. Var olduğunuz yeri değiştirme kararı aldığınızda da bunun ve yeni yaşanacakların sorumluluğunu alacak güçte olmalısınız. Hobiler, keyifli zamanlar  ve dinlenmek çok önemlidir. Kendisini iyi hisseden, yaşam için gerekli enerjiye sahip olabilen birey  yaşamını daha iyi planlar.


Duygusal hayatı, ailesi, arkadaşları, iş yaşamı ile ilgili alanlarında yaşadığı sorunlarla daha  başarılı bir şekilde baş edebilir.


Psikolog Eda Gökduman

24.2.2011 - 5584



Mutsuzluğunuzun Tek Nedeni Depresyon Olabilir! Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Nuriye İlik dedi ki;
26.2.2011

İlgili Diğer Yazılar
Madde Bağımlısı Çocuk ve Aile
Madde Bağımlısı Çocuk ve Aile
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
ACIMASIZ ÇOCUKLAR (Davranım Bozukluğu)
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Arkadaşa Danışmak ile Psikoloğa Danışmak Arasındaki Farklar
Pandemide yıpranan anneleri sevindirmenin yolları
Psikiyatristten tam kapanma önerisi: Sevdiklerinizle görüntülü görüşün
Psikiyatristten tam kapanma önerisi: Sevdiklerinizle görüntülü görüşün
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]