"Mide ve kolon kanserlerinde erken teşhis önemlidir"

Mide ve kolon kanserinin daha çok 50 yaş ve üzerindeki yaş grubu hastalarında görüldüğünü vurgulandı.

Prof. Dr. Barış Yılmaz, "Mide kanserlerindeki en önemli teşhis yöntemi; üst gastrointestinal sistem endoskopisi işlemidir. Hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak kullanılıyor. Kolon kanserlerinde ise en önemli tanı ve tedavi yöntemlerinden bir tanesi kolonoskopik yöntemlerdir. Bu işlemle hem tanı hem de tedavi imkanı sağlanıyor" dedi. Çağımızın hastalığı olan kanser birçok çeşitleri ile karşımıza çıkıyor. En çok görülen kanser türleri arasında mide ve kolon kanserleri de yer alıyor. Bu kanser türünün ortaya çıkmasında beslenme şekli önemli rol oynuyor. 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle Biruni Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Yılmaz, sindirim sistemi kanserlerinden mide ve kolon kanseri hakkında açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yılmaz, mide ve kolon kanserinde erken teşhisin son derece önemli olduğuna işaret ederek, en önemli teşhis yönteminin endoskopi ve kolonoskopi olduğunu vurguladı. Mide ve kolon kanseri belirtilerinin benzer olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle devam etti: "Kilo kaybı en sık görülen belirtiler arasında yer alıyor. Kansızlık, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi belirtileri de bulunuyor. Kolon kanserinde barsak tıkanıklığına bağlı olarak kabızlık, ishal, karın ağrısı, kilo kaybı gibi belirtiler söz konusu olabilir. Bu şikayetleri olan hastaların bir uzmana danışması büyük önem taşıyor".

"Düşük lifli yiyeceklerle beslenmek kolon kanseri riskini artırıyor"

Prof. Dr. Yılmaz, beslenme bozuklukları ve kent yaşamının sindirim sistemleri kanserlerinde önemli bir risk faktörü olduğunu belirterek, "Beslenme bozukluğuna bağlı gelişen kilo alımı özellikle kentlerde yaşayan insanlarda önemli bir sağlık sorunudur. Obezitesi olan hastalarda da özellikle kolon kanseri sıklığında bir artış görüyoruz. Aynı zamanda düşük lifli yiyeceklerle beslenmek kolon kanseri riskini artırıyor. İşlenmiş gıdalarla beslenen, yeterince meyve, sebze tüketmeyen toplumlarda da kolon kanseri riski fazladır" ifadelerini kullandı.

"En sık görülen sindirim sistemi kanserleri, mide ve kolon kanseridir"

Sindirim sistemi kanserlerinin geniş bir yelpazede incelendiğini belirten Prof. Dr. Yılmaz, "En sık görülen sindirim sistemi kanserleri, mide ve kolon kanseridir. Mide kanserinde en önemli teşhis yöntemi, üst gastrointestinal sistem endoskopisi olarak adlandırılan işlemdir. Hem tanı hem de tedavi yöntemi olarak kullanmaktayız. Kolon kanserinde ise en önemli tanı ve tedavi yöntemlerinden bir tanesi de kolonoskopik yöntemlerdir. Bu işlemle hem tanı hem de tedavi imkanımız bulunuyor" diye konuştu. Hastaların pandemi nedeniyle kontrol ve tedavilerini aksatabildiklerinin altını çizen Prof. Dr. Yılmaz, "Bu konuda şikayeti olan hastalar veya kanser için yüksek risk grubundaki hastalar korona virüs korkularından dolayı kontrollerini aksatıyorlar. Hastaların tedavilerini aksatmamalarını tavsiye ediyorum" dedi. Prof. Dr. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti: "Mide ve kolon kanserlerinde erken teşhis son derece önemlidir. Hastalar özellikle pandemi döneminde endoskopi ve kolonoskopi işlemlerini geciktirebiliyorlar. Doktora geç başvurarak bu durumu ihmal edebiliyorlar. Endoskopi ve kolonoskopi ile tümörlerin erken evrede saptanması ve tümör gelişmeden önce poliplerin temizlenmesi mümkün olmaktadır. Kolonskopik ve endoksopik işlemler geciktirildiğinde tümör ve kanser hastalığının evresi ilerlemekte ve böylelikle endoskopik yöntem ile tedavi mümkün olmamaktadır. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise cerrahi, kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerine geçiliyor. Bazı hastalarda ameliyat ihtimali olmayabiliyor. Bu nedenle hastalarımızın özellikle pandemi döneminde şikayet olmaksızın endoskopi ve kolonoskopi işlemlerini aksatmamalarını tavsiye ediyorum". Mide ve kolon kanserinin daha çok 50 yaş ve üzerindeki yaş grubu hastalarında görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Son zamanlarda bu hastalık 50 yaş altındaki yaşlarda da görülebiliyor. Hastalarımızın endoskopi ve kolonoskopi işlemlerinden ağrı, acı gibi durumlardan dolayı çekindiklerini biliyoruz. Ancak günümüzde endoskopi ve kolonoskopi işlemleri, anestezi altında yapılan düşük riskli işlemlerdir. Hastalarımızın bu konuda çekinmelerine gerek yok".

2.4.2021 1 - 52368



İlgili Diğer Yazılar
Bir kanser hastasının mücadelesi
Bir kanser hastasının mücadelesi
Sofralardaki büyük tehlike!
Sofralardaki büyük tehlike!
1,5 yılda 2 kez kanserden kurtuldu
1,5 yılda 2 kez kanserden kurtuldu
Titizlikle yapılmayan çikolata kisti anne olmayı engelleyebilir
Titizlikle yapılmayan çikolata kisti anne olmayı engelleyebilir
Kolon kanserinde belirti sağ ve solda farklı
Kolon kanserinde belirti sağ ve solda farklı
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]