Tüp mide ameliyatında yapılan işlem, midenin fundus denilen ve ghrelin salgılayan iştah merkezinin alınması ile hastanın eski iştahına sahip olmaması ve sağlıklı bir şekilde zayıflamasıdır. Laparoskopik olarak gerçekleştirilen işlemde midenin yaklaşık %80'lik bir kısmı alınır. Operasyon ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürmekte ve genel aneztezi ile yapılmaktadır.
Obezite ameliyatları nedir?
Obezite hastalığı, ülkemizde ve özellikle dünyada artış gösteren bir hastalık türüdür. Bu hastalıkla mücadele eden hastalar, obezite hastalığı yanında, kilonun getirdiği yandaş rahatsızlıklardan da muzdariptir. Son dönemlerde verdiği başarılı sonuçlar ile obezite cerrahisi ameliyatları, hastaların obezite ile savaşında yeni bir kalesi olmuş. Obezite cerrahisi kapsamında gerçekleştirilen Sleeve Gastrektomi (tüp mide ameliyatı), Gastrik By-pass ve mide balonu operasyonları, başarılı sonuçlar vermekte ve hastaların yeni umut kaynağı olmaktadır. Operasyon türlerinin hangisinin gerçekleşeceğine hastanın ilk muayenesinde ve yapılan sağlık testlerinin ardından karar verilir. Tüp mide ameliyatları fiyatları konusunda internetten bilgi edilebilirsiniz.
Vücut kitle indeksi nedir? Obezite cerrahisi ameliyatları için önemi nedir?
Vücut kitle indeksi, kişinin sahip olduğu boy ve kilosunun, matematiksel bir oranla hesaplanması sonucu ortaya çıkan bir sayıdır. Bu sayının büyüklüğüne göre hasta; I. Derece obez, II. Derece obez ve III. Derece yani morbid obez kategorisine dahil olur. Obezite cerrahisi ameliyatlarında, vücut kitle indeksinin önemli bir etkendir. Bunun sebebi, hastanın sahip olduğu vücut kitle indeksine göre operasyon türlerinin değişkenlik göstermesidir. Bu nedenle ilk muayeneye gelen hastanın öncelikli yapılan işlemi ölçümlerinin alınarak değerlendirmeye buradan başlamaktır.
Obezite cerrahisi ameliyatlarında yandaş hastalıklardan kurtulmak mümkün müdür?
Şişmanlık ameliyatları, obezite hastalığı yaşayan hastalarda, kilo sorununu ortadan kaldırmak için tercih edilen ve başarılı uygulamaları bulunan bir tedavi türüdür. Obezite hastalığı çerçevesinde, özellikle morbid obez olarak kabul edilmiş, vücut kitle indeksi 30'u geçen hastalarda kilonun yanında sağlık sorunları da baş göstermeye başlamaktadır. Bu hastalıklara örnek olarak; karaciğer yağlanması, şeker hastalığı, nefes darlığı, hipertansiyon ve kalp rahatsızlıkları örnek olarak gösterilebilir. Obezite cerrahisi operasyonları çerçevesinde hastaya uygulanan operasyonlarda, hasta kilolarından kurtulmanın yanında, kilonun getirdiği bu rahatsızlıklardan da kurtulabilir. Çünkü bu rahatsızlıkların çoğu kilo kaynaklı ortaya çıkan rahatsızlıklardır. Şu da bilinmelidir ki, kilo seviyesi ne kadar artarsa, sahip olunan yandaş rahatsızlıklar o derece artmaya devam edecektir.
Kaynak: İstanbul Obezite Cerrahisi
16.3.2017 - 26299
|