Giderek hızlanan ve adeta birer robot gibi yaşamak zorunda kaldığımız günümüzde mide ağrılarından şikayet edenlerin sayısı artıyor...
|
|
|
|
|
|
Farklı yaş gruplarını ortak bir şekilde etkisi altına alan mide ağrılarıyla son yıllarda çok daha fazla karşılaşılıyor sanki. Mide ağrısı; gastrit, sinirsel hazımsızlıklar, kolit, mide ülseri gibi nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi çoğunlukla üşütmekten kaynaklanan ve kısa sürede geçmesi mümkün olan karın ağrıları ile de karıştırılabiliyor. Uzun süren mide ağrıları; safra kesesi iltihabı, safra taşı, mide ülseri ve mide kanseri habercisi olabileceği için, erken teşhis açısından konunun uzmanı bir doktora başvurmak oldukça önemli. Womenist olarak mide ağrınız için doğal çözümler sunmak istedik...
Su, her derde deva!
Hazımsızlık sonucu mide ağrıları çekenlerin sabah saatlerinde kahvaltıdan önce bir iki bardak ılık su içmeleri, oldukça faydalı. Suyun 'ılık' olması önemli. Ayrıca kavurucu yaz sıcaklarında günde 3 litreye yakın su içmek de bu tarz ağrıları olanlar açısından oldukça mühim. Gün içerisinde içilecek suyun buzdolabından alındıktan sonra ¼ oranında ılık su takviyesi yapmanız da öneriliyor.
Mide dostu yiyecekler
Mideyi asit saldırılarına karşı koruyan karnabahar, ülser ve gastrit önleyici lahana, elma sirkesi, ıspanak doğal olarak tercih edebileceğiniz mide dostu gıdalar. Ayrıca; besinlerin midede kalma süresini artırıp yağların sindirimini destekleyen zeytinyağı, midedeki yanma hissinin kaldırılmasına yardımcı olan muz ve midedeki fazla asidi azaltıp adeta bir koruyucu gibi görev yapan meyan kökü de dostlarınız arasında yer almalı...
İçtiklerinizin de şifa verebilir
Bağırsakların çalışmasına yardımcı olan havuç suyu, kan dolaşımına ve hatta ishale de iyi geliyor. Uzun vadede, mide ağrılarınızın oluşmasını engelleyici bir etki gösterebilir.
Mide ağrılarınıza iyi gelen, olmazsa olmaz içeceklerden biri de papatya çayı.
Papatya çayı dışında bir fincan kaynar suyun içine 1 çay kaşığı kadar ' tarçın veya anason/ısırgan otu/ ince ince kıyılmış şahtere/ kantoron/toz halinde üzerlik tohumu ' katılıp demlenmesi için beklendikten sonra süzülüp günde 3 öğün tüketilmesi de önerilebilir.
Peki nelerden biraz uzak durmalıyız?
Zindelik verip konsantrasyonunuzu artırdığını biliyoruz fakat yoğun kahve tüketimi, midenizi tehdit ediyor ve ağrıların şiddetini artırabiliyor. Türk kahvesinin bu anlamda diğer kahvelere göre biraz daha az zararlı olduğu belirtiliyor.
Çok sıcak çay, çorba ve içecekler de midenize zarar verebilir. Yavaş yavaş içmekte büyük yarar var.
Mide ağrıları çeken kişilerin dişlerindeki çürüklerle başa çıkma işini hızlandırmaları tavsiye ediliyor. Rutin diş hekimi ziyaretleri aksatılmamalı.
Çiğ sebze, hazımsızlığı artırabilir, buharda pişirilerek yenmesi iyi sonuç verir.
Kurufasülye, nohut ve mercimek gibi baklagiller de şişkinliği artırıp mide ağrınızı tetikleyebilir.
Kötü ağız kokusunu giderme isteğinizi anlayabiliyoruz fakat sakız çiğnemek de mide sağlığınızı olumsuz anlamda etkileyebilir.
16.8.2012 - 11227
|
|