Özel Tınaztepe Hastanesi Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Sunay, meme kanseri nedeniyle memesi alınan kadınlarda memenin yeniden yapılmasıyla psikolojik, sosyal ve fiziksel sıkıntı çeken hastaların kendine güveninin arttığını ve sosyal adaptasyonlarının daha rahat olduğunu belirtti.
Meme kanserine cerrahi yaklaşımın değişmesiyle birlikte total mastektomi (memenin tamamının alınması) sonrası meme onarımının mümkün olduğunu vurgulayan Özel Tınaztepe Hastanesi Plastik Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özgür Sunay, "Meme rekonstrüksiyonu (yeniden yapımı) memenin alınması sonrası tekrar oluşturulmasıdır. Meme kanseri tedavisinde memenin tamamının alınması veya cildinin ve meme başının korunarak sadece iç kısmının alınması (cilt koruyucu mastektomi) mümkündür. Bundan sonra ya aynı seansta ya da mastektomi operasyonundan daha sonra yapılacak bir cerrahi müdahale ile memenin tekrar oluşturulması kararlaştırılır " dedi.
KARAR AŞAMASI ÖNEMLİ
Mastektomi sonrasında bir veya her iki memesini de kaybeden, genel sağlık durumu iyi olan hemen hemen her hastaya meme onarımının yapılabileceğini kaydeden Op. Dr. Sunay, "Meme onarımının zamanına ve tekniğine karar verirken; tümörün yeri, yapısı, mastektominin şekli ve operasyon sonrasında radyoterapi-kemoterapi tedavilerinin uygulanıp- uygulanmayacağı göz önüne alınmalıdır. Bunun yanında meme onarımının şekli ve tekniğinde; hastanın genel durumu, yaşı, kilosu, sistemik hastalıklarının olup olmaması, yaşam tarzı, memenin şekli, büyüklüğü ve hastanın ameliyat sonrası beklentisinin nasıl olduğu da büyük önem taşımaktadır " şeklinde konuştu.
AYNI SEANSTA ONARIM MÜMKÜN
Meme onarımının, meme kanserinde uygulanacak olan radyoterapi ve kemoterapi tedavisine olumsuz herhangi bir etkisinin bulunmadığını belirten Op. Dr. Sunay, şu bilgileri verdi:
"Meme kanserinin takibinde kullanılan yöntemler, meme onarımı sonrası da uygulanabilir. Fakat, silikon protez ile onarım yapılan hastalarda takip için mamografi yerine, MR incelemesi daha uygun olmaktadır. Yakın geçmişe kadar meme kanseri tedavisi genellikle memenin ve koltuk altı lenf bezlerinin tamamen alınması şeklindeydi. Halen gerekli durumlarda total mastektomi yapılıyor olsa da, erken teşhis olanaklarının artmasıyla artık meme dokusu koruyucu, cilt koruyucu, meme başı koruyucu cerrahiler yapılabilmektedir. Bununla birlikte hastanın isteği doğrultusunda, genel durumu uygun olan hastada, genel cerrah ve kanser uzmanının onayı alınarak mastektomi ile aynı seansta meme onarımı yapılabilir.
Op. Dr. Sunay, meme kanseri hastalarına uygulanan meme onarımı ile birlikte hastaların psikolojik, sosyal ve fiziksel sıkıntılarından kurtulduklarını dile getirdi.
27.8.2016 - 22714
|