Kulak Akıntısı ve Tedavisi

Kulak akıntısı, kulaktan gelen herhangi bir sıvıyı ifade eder. Çoğu zaman kulaklardan halk arasında kulak kiri olarak bilinen vücudun doğal olarak ürettiği yağ boşalır. Aynen burun akıntısında olduğu gibi bu sıvı da kulağa giren toz, bakteri veya diğer yabancı cisimleri tutar.

Kulak Akıntısı ve Tedavisi

Ancak, kulak zarının yırtılması gibi diğer koşullar kulaktan kanlı yada diğer sıvıların boşalmasına neden olabilir. Bu sorun o kadar da masum olmayabilir. Böyle bir koşul kulağınızın yaralandığının yada infekte olduğunun ve tıbbi tedavi gerektirdiğinin bir işaretidir.


Kulak akıntısına neden olan yaygın nedenler nelerdir?

Çoğu durumda, kulak akıntısı sadece vücudun doğal bir mekanizmasıdır. Kulak kiri olarak bilinen bu akıntı tamamen doğaldır. Akıntıya neden olan diğer koşullar enfeksiyon veya yaralanma olabilir.





Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonları, kulak akıntısının en yaygın nedenlerinden biridir. Bakteri veya virüsler orta kulak içine bulaştığında kulak enfeksiyonu oluşur. Orta kulak, kulak zarının arkasında yer almaktadır. Burada işitme için çok önemli olan üç kemik bulunmaktadır. Kulak enfeksiyonları, sıvı birikmesine yol açarak kulak akıntısına yol açabilir.

Travma

Kulak kanalına gelen bir travma da akıntıya neden olabilir. Kulak temizlenirken kulak çubuğunun yada nesnenin çok derine itilmesi orada enfeksiyon oluşturabilir.

Uçak yolculukları ya da tüplü dalış yapmak kulaklardaki basıncı artırarak kulakta travmaya neden olabilir. Bu durumlar kulak zarının kopma veya yırtılmasına neden olabilir.

Akustik travma-ya da son derece yüksek ses nedeniyle kulak zararına hasar verilmesi durumu da söz konusu olabilir. Ancak, bu gibi durumlar yaygın değildir.





Yüzücü Kulağı

Otitis eksterna yada yüzücü kulağı olarak bilinen durum kulak kanalının bakteri veya mantar ile enfekte olduğunda meydana gelir. Genellikle su içinde uzun süre zaman harcamak, ve bu da kulak içinde çok fazla neme sebep olarak kulak kanalının duvarlarının bozulmasına yol açar. Bu bozulma bakteri veya mantarların girişini kolaylaştırarak enfeksiyona neden olur.

Ancak, yüzücü kulağı sadece yüzücüler için özel bir durum değildir. Kulak kanalı derisinde bozulma yada açılma olan herhangi bir yerde meydana gelebilir. Eğer deri bir egzama sonucu tahriş olmuşsa yada yabancı bir cisim kulağa girmişse yine bu durumda da enfeksiyon oluşabilir. Kulak kanalına gelen herhangi bir zarar kulağı enfeksiyonlara karşı daha duyarlı hale getirir.





Daha az yaygın nedenler nelerdir?

Malign otitis eksterna: Kafatası tabanındaki kıkırdak ve kemiklerde zarara neden olan yüzücü kulağının bir komplikasyonudur.

Mastoidit: Kulağınızın arkasınaki kemiğin bir enfeksiyonudur.

Kafatası kırığı: Kafatası kemiklerinin herhangi birindeki kırıklardır.

Kulak akıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Kulak akıntısının tedavisi nedenine bağlı olarak yapılır. Bazı durumlarda, durumunuz için tıbbi tedavi gerekmeyebilir. Bekle ve gör yaklaşımı sayesinde kulak akıntılarının tedavilerine başlanabilir.

Bir kulak enfeksiyonunun belirtileri genellikle ilk bir yada iki hafta içinde temizlenmeye başlar. Ağrı kesici ilaçlar ve kulak damlası herhangi bir ağrı veya rahatsızlık ile başa çıkmak için reçete edilebilir. Çocuğunuz 6 aylıktan küçük ya da 39 derecenin üzerinde ateşi varsa bu durumda doktorunuz antibiyotik reçete edebilir.

Kulak travma vakalarının çoğu da tedavisiz iyileşir. Eğer kulak zarı yırtılmış ise doğal olarak iyileşme olmaz, belki bir yama etkilenen bölgeye uygulanabilir. Bu yama, kulak zarındaki deliği kapalı tutmak için tasarlanmıştır. Bu yama işe yaramazsa, doktorunuz cerrahi olarak kendi derinizden bir parça alarak kulağınızı tamir edebilir.

Yüzücü kulağı, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için bir doktor tarafından tedavi edilmelidir. Tipik olarak, doktorunuz size bir hafta için kullanacağınız kulak damlası şeklinde antibiyotik verecektir. Ciddi durumlarda, oral antibiyotikler de gerekli olabilir.

8.10.2015 - 18927



İlgili Diğer Yazılar
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu
Dış Kulak Yolu Enfeksiyonu
Op. Dr. Aksoy: Kaşınan Kulağa 2-3 Damla Sirke Dökün
Op. Dr. Aksoy: Kaşınan Kulağa 2-3 Damla Sirke Dökün
Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?
Kulak Ağrısı Nasıl Geçer?
Kulak Sağlığınızı Korumak İçin Kulaklarınızı Temizlemeyin!
Kulak Sağlığınızı Korumak İçin Kulaklarınızı Temizlemeyin!
Dişe Yerleştirilen İşitme Cihazları Nasıl Çalışıyor?
Dişe Yerleştirilen İşitme Cihazları Nasıl Çalışıyor?
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Fazla Kilolu Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?
Sağlık Video Bağırsak Gazı Neden Olur?
Bağırsak Gazı Neden Olur?
Sağlık Video Gastrit Neden Olur?
Gastrit Neden Olur?
Sağlık Video Mide Ülseri Kanama Yapar mı?
Mide Ülseri Kanama Yapar mı?

 

[Hata Bildir]