Ağrıya neden olan dokuya enjeksiyonla solüsyon verilerek hücrelerde iyileşme sağlanıyor.
Bilimsel Proloterapi Derneği Başkanı, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Hasan Doğan, vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizmasını harekete geçirerek, ilaç ve ameliyata gerek kalmadan ağrı tedavisinde etkili olan proloterapi yöntemini anlattı...
Proloterapi nedir?
Proloterapi, vücutta ağrıya neden olan hasarlı dokunun onarılması ve tamir edilmesi anlamına gelir. Ağrıya neden olan hasarlı doku üzerine, proliferant bir solisyonunun enjekte edilmesiyle, dokuların yeniden canlanması sağlanarak, iyileştirici hücreler çoğaltılır. Böylece vücudun kendi kendini iyileştirme mekanizması harekete geçirilir.
HAFİF KANAMA OLUR
Kaza, travma sonrası mı proloterapi tedavisi yapılır?
Proloterapi teşhisini doğru koymak lazım. Her hastaya proloterapi uygulanmaz. Vücuttaki ligament ve kemikleri birbirine bağlayan ana yapılarda travmaya bağlı bir bozulma oluyor. Yani duvarı oluşturan tuğlalar arasındaki düzen bozuluyor. Bu bozulan yeri siz çiviyle, yani ameliyatla düzeltmeye kalkıyorsunuz ama bu da yeni sorunlara neden oluyor. Çünkü orayı kesmek, dikiş atmak, metal koymak; hepsi ayrı sıkıntılar yaratır. Proloterapiyle hasarlı bölgeye proliferan madde enjekte ediyoruz, bu maddede oradaki dokuda iyileşmeyi sağlıyor. Dokuda iyileşme ile de doku tamiri ve o duvarı oluşturan tuğlalar arasında bir sağlamlık oluşturuluyor. Mesela, iki omurga arasında gevşeme varsa bu bel fıtığına neden olur. Oradaki fıtığı kesip alsanız bile iki tuğla arasındaki harcı boşaltmış gibi oluyorsunuz. Biz oralara yeniden çimento döküyoruz.
Bu yöntemin yan etkisi var mı?
Ehil ellerde yapılınca herhangi bir yan etkisi yok. Sadece kalçadan yapılan bir enjeksiyon kadar yan etkisi olur. Kızarıklık, hafif kanama, morarma ve minimal düzeyde ağrı; karşılaştığımız yan etkilerdir.
Kimlere yapılabilir?
Geçmeyen kronik ağrısı olan herkese uygulanabilir. Eklem kireçlenmeleri, bel fıtığı, boyun fıtığı, omuz, kalça, diz, ayak ve ayak bileği sorunları, tenisçi dirseği, menüsküs yırtığı, topuk dikeni, kamburluk, postur bozuklukları ve migren tedavisinde kullanılır.
Kimlere uygulanamaz?
Öncelikle ağrıya dayanamayan kişilerde, kişiyi psikolojik olarak iyice hazırlamadan uygulamamak lazım.
Enfeksiyon varsa uygulanmaz.
Kanser hastalarına uygulanmaz.
Zihinsel engelli kişilere uygulanmaz.
Hamilelik döneminde yapılmaz.
Kanama, pıhtılaşma bozukluklarında, kan sulandırıcı ilaç kullananlara yapmamak lazım.
10 MADDEDE PROLOTERAPİYE UYGUNLUĞUNUZU TEST EDİN
1. Ağrım var ve bir travma sonrası gelişti. O travmadan beri ağrı duyuyorum.
2. Düşme, çarpma olmadı ancak eklemlerimde gittikçe artan bir ağrı var. Yol yürümek ve çömelmekle ağrım artıyor. Eklemlerimden ses geliyor.
3. Çok az ağrım var, ağrı kesici almaya gerek duymuyorum ancak ağrımın ilerlemesinden korkuyorum. 'Dizinde kireçlenme var' dediler.
4. Ağrım var ama çok sağlıklıyım. Başka problemim yok.
5. Yaşam standartımı düşüren ve hareketlerimi kısıtlayan ağrım ve hareket kısıtlılığım var.
6. Bazı aktiviteler ağrımı artırıyor.
7. Kas spazmları kesinlikle benim ağrımın bir parçasıdır.
8. Ağrıdan kurtulsam sorunum yok.
9. NMR ve Grafilerimde problem çıkmadı ama ağrım var. Doktorlar 'Bel fıtığı başlangıcı' dediler.
10. Bende bir his ve duyu kusuru yok. Uyuşukluk yok. Ancak ağrım var. Bunları diyorsanız proloterapi hastasısınız.
20.10.2014 - 15568
|