Erken tanı ile bu hastalıkların tamamen önlenebilir olduğuna ya da tedavi edilebilir olmasına olanak sağladığını söyleyen Kasım Kazbay, 50 yaş üstü tüm kişilerde ya da ailesinde kolon kanseri olan şahıslarda daha erken olarak tarama amaçlı testler yapılmasını önerdi.
Bağırsak ve kolon kanserleri ile ilgili açıklama yapan Dr. Kasım Kazbay, erken tanının önemine dikkat çekti. Bir insanın ömür boyunca kolon kanserine yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 6 civarında olduğunu belirten Kazbay, ailesinde benzeri hikayesi olanlarda bu riskin 3 misli arttığını dile getirdi.
Genellikle 50 yaşından sonra kadın ve erkeklerde bu hastalığın eşit miktarda görüldüğünü, bu riskin ilerleyen yaşlarda arttığına işaret eden Kazbay, "Daha ender olarak özellikle aileden yatkınlığı olanlarda daha erken yaşlarda da görülebilmektedir. " dedi.
Erken tanı ile bu hastalıkların tamamen önlenebilir olduğuna ya da tedavi edilebilir olmasına olanak sağladığını söyleyen Kasım Kazbay, 50 yaş üstü tüm kişilerde ya da ailesinde kolon kanseri olan şahıslarda daha erken olarak tarama amaçlı testler yapılmasını önerdi. Kazbay şunları söyledi;
Sık rastlanan, geç kalınırsa ciddi sonuçları olan bir kanser olmasına karşın, kolon kanseri tarama testleri sayesinde önlenebilir ya da tedavi edilebilir bir kanser türüdür. Kanser taramalarının iki ana amacı vardır.
Birinci amacı kanser gelişmesini önlemek olup, polipleri ya da düz lezyonları henüz kansere dönmeden yakalayıp ortadan kaldırmaktır. İkincil hedef olarak ise, eğer kanser oluşmuş ise kanserin erken evresinde, henüz metastaz yapmadan yakalayıp, cerrahi olarak ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır. Erken yakalanan kanserlerde cerrahi sonrası tamamen kanserden kurtulma ihtimali yüzde 85 seviyesindedir.
50 yaşın üzerinde kadın ve erkekler, birinci derecede akrabasında (anne-baba-kardeş-çocuk) kalın bağırsak kanseri ve polibi olanlar, kendi geçmişinde kolon polibi ya da kanseri olanlar, ailesinde rahim, yumurtalık, meme gibi değişik tipte kanserleri olanlar, kendi geçmişlerinde inflamatuvar barsak hastalığı olanlar, bağırsak hareket düzeninde dışkı çapı, kıvamı ya da içinde kan görülmesi gibi değişiklik olanlar mutlaka test yaptırmalıdır. "
19.2.2011 - 5362
|