Kokain beyaz toz halinde gelir ve Tehlikeli Uyuşturucular Hareketi 1920'de kullanımını yasaklamadan önce 20 yüzyılın başlarında uyarıcı ya da tonik olarak popüler oldu. Lokal uyuşturucu olarak da yaygın bir biçimde kullanıldı. Toz halindeyken kokain, burundan içe çekilebilir, çiğnenerek tadına bakılabilir ya da çözündürerek ve ya enjekte edilerek alınabilir.
Kokain ayrıca, C, Charlie, koka, altın toz, kar, beyaz ve borazan olarak da bilinir
Kokain Ne Yapar?
Kokain uyarıcı olduğu için, kullanıcılar rahatlık, güven ve uyanıklık hissederler ve ilgisizlik hissinin yanı sıra hep daha fazlasını isterler. Kullanıcılar aynı zamanda şişman çocuklara sahip olabilirler ve vücut ısıları artar, kalp atışları ve tansiyonları artar. Bu etkiler ortalama yarım saat kadar sürer ve ardından kullanıcılar depresyon ve yorgunluk hissederler ki bu birkaç gün sürebilir.
Kokain' in Vücuda Etkileri Nelerdir?
Bu düşüşün etkileri oldukça ciddidir ve kullanıcılar genellikle bu yorgunluk ve depresyon durumunu ertelemek için daha da fazla kokain alırlar. Böylece bu durum bağımlılığa neden olur. Kokain kullanıcılarının uyuşturucuya güçlü bir psikolojik bağımlılık geliştirdikleri bilinir ve bu alışkanlık yılda milyonlarca liraya mal olabilir ve uzun süreli kullanımı panik ataklara ya da paranoyaya neden olabilir.
Kokainin aşırı kullanımı göğüs ağrısına, kalp problemlerine, sarsılmalara neden olabilir ve aşırı dozlarda alındığında ölümcül olabilir. Kokaini içine çekme süreci sürekli yapıldığında burun kıkırdak duvarına zarar verebilir ki bu duvar burun deliklerini ayıran kıkırdaksı küçük bir dokudur. Ayrıca genizsel ülsere ve burun kanamalarına neden olur. Kokaini enjekte etmek aynı zamanda eğer kullanılmış şırınga ile işlem yapılıyorsa HIV virüsü ya da hepatit hastalığı bulaşabilir.
Kokainin uzun süreli kullanımı hafif depresyondan kokain psikozuna kadar ciddi zihinsel problemlere yol açabilir. Kokain psikozu şizofren hastalığının belirtilerine benzer nitelikler gösterir.
14.4.2008 - 637
|