Kısırlığın nedenleri kabaca %40 kadın kaynaklı, %40 erkek kaynaklı ve kalan %20 diğer bilinmeyen nedenler şeklinde ayrılabilir.
Erkeklerde Kısırlığın Nedenleri
Erkekte kısırlığın başlıca nedenleri spermin yaşayabilirliği veya sağlığıyla alakalıdır. Erkeklerde, spermin yumurtaya ulaşmasını zorlaştıran, sperm sayısı veya hareketinde düşüklük olabilir. Hareketlilik birçok faktörden etkilenir ama bazen de bozuk sperm şekli hareketlerini yavaşlatır. Erkeklerde ayrıca spermin erkeğin vücudundan çıkmasına engel olan tıkanmış sperm kanalı görülebilir. Hormon seviyelerindeki değişiklikler ya da kemoterapi ve radyasyona maruz kalmak da sperm sayısını etkileyebilir ve kısırlığa yol açabilir
Kısırlığın Tedavi Yöntemleri
Erkeklerde kısırlığın teşhisi bir uzman tarafından değerlendirme gerektirir. Neden saptandıktan sonra çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Kısırlık hormon dengesizliğinden kaynaklanıyorsa, erkek hormonlarını artırmak için bazı ilaçlar kullanılabilir. Tıkanıklıklar cerrahi yöntemlerle düzeltilebilir. Problem, şekil bozukluğu veya düşük sperm sayısına bağlı sperm hareketi düşüklüğünden kaynaklanıyorsa spermi kurtarmak amacıyla sperm aspirasyonu ve sperm sağlamaya yardımcı olmak için doğrudan rahim aşılama gibi yardımcı üreme teknikleri kullanılabilir.
Kadınlarda Kısırlığın Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Kadınlarda kısırlığa iki şekilde yaklaşılabilir: doğurganlığı geri kazandırmaya çalışmak veya üremeye yardımcı yöntemler kullanarak tedavi etmek… Kısırlığın sebeplerine bağlı olarak, doğurganlık ilaç kullanarak veya cerrahi yöntemlerle geri kazandırılabilir.
Kısırlığın nedeni yumurtlama bozukluğuysa, yumurtalıkları uyarmak adına fertilite ilaçları kullanılabilir. Bu ilaçlar Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) ve luteinize edici hormon (LH) gibi yumurtlamayı tetikleyen üreme hormonlarına çok benzer. Fertilite ilaçları beyindeki doğal hormonların üretimini ya da doğrudan yumurtalıkları harekete geçirebilir.
Kısırlık aynı zamanda tıkanmaya neden olan geniş bir fibroid gibi yapısal bozukluklardan da kaynaklanabilir. Böyle durumlarda kusuru düzeltmek için cerrahi müdahaleye başvurulabilir.
Kısırlığı tersine çevirmede etkili olamayan ilaç ve cerrahi müdahale durumunda, özellikle de kadın 30’lu yaşların sonu/40’lı yaşların başındaysa, yumurta bağışı, rahim içi aşılama veya tüp bebek (IVF) gibi üremeye yardımcı tedavi yöntemler düşünülebilir. Bu yöntemlerde, sperm veya döllenmiş yumurtalar rahime tekrardan yerleştirilir. Ne yazık ki, tüp bebekte çok büyük başarı oranı yoktur ve bazı güçlükler de doğurabilir. Her bir yöntemin avantajları ve dezavantajları hakkında doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir.
17.5.2012 - 10858
|