Havaların iyice soğuduğu, hava kirliliğinin arttığı ve okulların açık olduğu kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı, faranjit, zatürre ve diğer birçok mikrobik hastalık sıkça görülmeye başlanıyor.
|
|
|
|
|
|
Bu nedenle öksürük, ateş, bulantı, kulak ağrısı gibi belirtileri önemseyip doktora gitmeyi ihmal etmeyin ve iyi beslenip, hijyeninize özen gösterin.
Medical Park Hastaneler Grubu Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi'nden İç Hastalıkları Uzmanı Dr.Yavuz Furuncuğlu, kış aylarında neden daha çok hastalandığımızı, yaygın olarak görülen kış hastalıkları ve korunma yollarıyla ilgili soruları yanıtladı:
Kışın güneşinden daha az yararlanmaya başladığımız bugünlerde fiziksel stres, sıcak havalara göre daha fazla olur. Burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokusunun soğukla kuruması ve mikropların vücuda daha kolay girmesi sonucu kış hastalıklarıyla uzunca bir süre uğraşırız.
Ayrıca, soğuk havaların vermiş olduğu rehavet içinde daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelmek, hareketsizliğin artması da metabolizmayı kötü yönde etkileyebilir.
Kış Hastalıklarından Korunmak İçin Neler Yapılmalı?
- Kronik hastalığı olanlar kış aylarına girerken mutlaka genel kontrollerini yaptırmalıdır.
- Doktor kontrolleri sıklaştırılabilir.
- Doktor önerirse grip veya pnömokok aşıları yapılabilir.
- Yaşanan ortam ısısı iyi ayarlanmalı ve havanın aşırı kuru olması engellenmelidir.
- Egzersiz programlarının kış aylarına uygun saatlere çekilmesi ve hava kirliliğinin en az olduğu dönemde yapılması gerekmektedir.
- Beslenme programı gözden geçirilmeli, doğal yoldan veya ilaç şeklinde vitamin takviyeleri yapılmalıdır.
- Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalınmamalı.
- Enfeksiyonu olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalıdır.
- Hava sıcaklığına uygun kıyafetler giyilmelidir.
- Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın en iyi yolu ellerin sık yıkanması ve yakın solunum temasından kaçınmaktır.
- Hapşırma ve öksürme sırasında ağız ve burun bölgesini tek kullanımlık kağıt mendille kapatmalı, hatta tek kullanımlık maske kullanmalıdır.
14.2.2011 - 5181
|
|