Katarakt nedir?
Katarakt, gözün normal saydam lensinin bulanıklaşmasıdır. Tıpkı pencere camının kirlenmesi, sararması hatta buzlu bir cam gibi olmasıdır. Normal bir gözde ışık huzmeleri lensten geçerek gözün arkasındaki retina üzerinde odaklanır ve sonucunda cisimleri net ve keskin kenarlı olarak görebiliriz. Lensin bulanıklaştığı durumlarda kataraktlı hastalarda ışık huzmeleri lensi kolayca geçemez ve görme bozulur. Lenste bulanıklığın başladığı yer lensin odak noktasından uzakta ise hasta bunu kolay fark edemez.
Katarakt hakkında yanlış bilinenler neler?
Katarakt gözün üzerinde bir tabaka değildir. Gözün çok kullanılmasından kaynaklanmaz. Bir gözden diğerine geçmez, yayılmaz. Kalıcı bir körlüğe sebep olmaz.
Katarakt nasıl fark edilir?
- Ağrısız görme azalması, görüntünün bulanıklaşması ve matlaşması.
- Işık hassasiyeti, ışık yansımaları.
- Okumak için daha fazla ışığı ihtiyaç hissetme.
- Sarımtırak görme, cisimlerse solukluk.
Kataraktın nedenleri nelerdir?
Katarakt yaşlanmanın doğal sonucudur. 75 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 75’inde katarakt vardır. Bununla beraber göz travması, şeker hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı, korunmasız güneş ışığına uzun süreli maruz kalmak diğer katarakt sebepleridir.
Katarakt cerrahisinin sonuçları nasıldır?
Tam sayı bilinmemekle beraber ülkemizde her yıl 200-300 bin katarakt ameliyatı gerçekleştirilmektedir, Hastalarınyüzde 95’inde görmenin iyileştiği başarılı sonuçlar alınmaktadır. Eğer kornea, retina ve göz sinirinde bir hasar var ise görme yeterince artmak ancak ameliyat sonrası görmede bir bozulma oluyorsa hemen hekime başvurmak gerekir.
Katarakt ameliyatları nasıl yapılır?
Katarakt cerrahisi lokal anestezi ya da damla anestezisi ile yapılır. Hatta ameliyat sonrası kısa bir istirahatten sonra taburcu edilir. Ertesi gün göz hekimi göz kapağındaki bandajı açar ve kullanması gereken ilaçları (göz damlaları) reçete eder.
Ameliyatta uygulanan yöntemler nelerdir?
Günümüzde katarakt ameliyatlarında FAKO dediğimiz özel bir yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemin en büyük özelliği, 2-3 mm gibi çok küçük bir ameliyat kesisi kullanılarak, bulanıklaşmış mercek çekirdeğinin buradan uzaklaştırılmasıdır. Bu girişten katlanabilir göz içi merceği takılır ve dikiş gerektirmez. Geniş korneal kesili ve dikişli ameliyatlar artık terk edilmiştir.
Ameliyat sonrası nelere dikkat etmek gerekir?
- Gözler bastırarak ovuşturulmamalı,
- Baş, namaz kılar gibi aşağıya doğru eğilmemeli,
- Ağır işlerle uğraşılmamalı.
Op.Dr. Naci Sakaoğlu
7.8.2010 1 - 1794
|