Keyifle Yağan Kar Kabusunuz Olmasın! Kar Körlüğüne Karşı Önleminizi Alın
Hemen herkes kış geldi mi dört gözle bekler karın yağmasını. Kar altında yapılan romantik bir yürüyüş ya da camdan karın yağışını izlerken içinizde hissettiğiniz huzur hiçbir şeye değişilmez. Ancak saflığın ve masumiyetin simgesi haline gelen karın gözleriniz için bir tehlike oluşturabileceğini biliyor muydunuz? Karlı günlerin en yoğun hissedildiği şu günlerde uzmanlar, karlı havalarda güneş gözlüğü takmadan dışarıya çıkmanın ve koruyucu gözlük olmadan kar sporları yapmanın ‘kar körlüğüne’ davetiye çıkardığını söylüyor.
Kar körlüğünün güneşten gelen ultraviole ışınlarının kar ya da buzla kaplı alanlarda yansıyarak göze zarar vermesi sonucu oluştuğunu ifade eden Dünyagöz Ataköy Hastanesi’nden Opr. Dr. Haluk Talu hastalığın belirtilerini şöyle açıkladı: “Gözde ışığa karşı hassaslaşma 8 ile 12 saat sonra başlıyor. İlk belirtisi gözde kuruma, zaman ilerledikçe ise kişide gözünün içinde kum tanesi varmış hissi yaratıyor. Gözler ışığa karşı aşırı derecede hassaslaşıyor ve gözlerden sürekli yaş geliyor.”
Kar körlüğünün etkisini birkaç gün içerisinde yitirdiğini belirten Opr. Dr. Haluk Talu, hastalığın tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrılarının rahatsız edici boyutlara ulaşacağını belirtiyor. Opr. Dr. Haluk Talu “Öncelikle gözün hareket etmesini önlemek için göz bağlanabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak kesinlikle göz kapakları ovuşturulmamalı.
Çıplak Gözle Kara Bakmayın!
Kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin yüzde koruyucu özelliği olan ultraviole gözlük kullanmak olduğunu belirten Opr. Dr. Haluk Talu, kar körlüğüne karşı şu uyarılarda bulundu: “Işık yansımasına çıplak gözle bakılmamalı. Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca etrafta bulunan koyu renklere bakılmalı.” Ayrıca göz kuruluğu olduğu bilinen kişilerin soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gereklidir.
8.3.2011 1 - 5826
|