Laparoskopik jinekolojinin öncülerinden kabul edilen Prof. Dr. Cy Liu, cerrahi müdahale gerektiren kadın hastalıklarının, görüntüleme yöntemleriyle artık kansız ve kesiye gerek kalmadan tedavi edilebildiğini bildirdi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nın davetlisi olarak Türkiye'de eğitimler veren Liu, dünyada kadın hastalıklarının tedavisinde giderek tercih edilir hale gelen laparoskopik yöntemlerle ilgili A. A'ya açıklamalarda bulundu.
"Endoskopik cerrahi "ye "minimal invaziv cerrahi " de denildiğini ifade eden Liu, geleneksel jinekolojik cerrahide müdahalenin ya vajinal yoldan ya da kesi yapılarak açık cerrahiyle gerçekleştirildiğini anlattı. Kadın organları, vücudun "pelvis " denilen çok derin bir bölgesinde bulunduğu için açık cerrahi müdahalede bazı organlara ulaşmada sorun yaşandığını belirten Liu, "Vajinal müdahalede de pelvis çok dar olduğu ve ulaşılabilirlik bu dar alanda mümkün olabildiği için tedavide problemle karşılaşılabiliyor.
Bu yöntemde hekim görerek değil, ancak el yordamıyla müdahalede bulunabiliyor " diye konuştu. Oysa endoskopik cerrahide bu tür sıkıntılar yaşanmadığını dile getiren Liu, şu bilgileri verdi: "Endoskopik cerrahide, vücutta, derin alanda yerleşik pelvisteki iç üreme organları büyütülerek görülebiliyor. Yüksek çözünürlükteki monitörlerle, açık cerrahide görünmeyen en küçük detaylar bile rahatlıkla görülebiliyor.
Hekim, bu organları neredeyse karşısındaymış gibi rahatlıkla inceleyebiliyor. Endoskopik cerrahiyle ne yaptığımızı görebiliyoruz, çok da iyi işler yapıyoruz. Hem çok az bir kanama oluyor, hem de son derece küçük kesiler açılması yeterli oluyor.
Karın bölgesinde bir santimetrelik, yanlarından da yarım santimetrelik küçük deliklerle giriş yapılabiliyor. Hasta kısa zamanda iyileşip normal yaşamına dönebiliyor. İşlemin maliyeti de diğer yöntemlere göre oldukça düşük. Bu yöntem kanser tedavisi, rahim ve yumurtalık ameliyatları gibi her türlü tedavide uygulanabiliyor. Ancak bu yöntemin işin uzmanları tarafından uygulanması, doktorun deneyimi çok önemli.
Zira görülebilir ameliyatla çok iyi işlem yapılabilir, ama bu alanda yeterli uzmanlığa sahip olmak gerekir.
Robotik cerrahinin, endoskopik cerrahinin bir parçası olduğunu ifade eden Liu, bu tür yöntemleri uygulayabilmek için öncelikle iyi bir cerrah olunması gerektiğini bildirdi. Liu, "İyi bir cerrah, robotik cerrahide iyi işler başarabilir. Ama robotik cerrahi bir hekimi iyi bir cerrah yapmaz " dedi. Bir hekimin ne yaptığını bilmesi için, öncelikle insan anatomisini çok iyi bilmesi gerektiğini anlatan Liu, "Robot, bir cerraha avantaj sağlar, ama orta düzeyde, yeteneği sınırlı bir cerrahı, iyi bir cerrah yapmaz. İyi bir cerrahın zaten robota ihtiyacı yoktur. Bu nedenle hastaların öncelikle şikayetlerini iyi değerlendiren ve doğru yaklaşımda bulunan hekimlere başvurmaları büyük önem taşır " şeklinde konuştu.
Vajinal ve açık cerrahi yöntemlerinin son 100 yıldır değişmediğini, endoskopik ve robotik cerrahinin ise 20 yıldan bu yana gündemde olduğunu dile getiren Liu, "Endoskopik ve robotik cerrahi 21. yüzyılın cerrahisidir.
Dolayısıyla 21. yüzyılın kadını, 19. yüzyıl kadınıyla aynı muameleyi görmemelidir " dedi. Liu, bütün dünyada endoskopik cerrahi ile ilgili farkındalığın arttığını, kadınların tedavileri öncesinde bu yöntemi araştırıp doktorundan talep edebildiğini sözlerine ekledi.
Prof. Dr. Liu, ABD'nin Tennessee eyaletindeki Chattanooga Kadın Lazer Merkezi'nin başkanlığını yürütüyor.
Uluslararası alanda jinekolojik laparoskopik cerrahinin öncülerinden olan Liu, rekonstrüksiyonlar dahil, çok sayıda yenilikçi prosedürler geliştirdi. Aynı zamanda laparoskopik ürojinekolojik prosedürlerde büyük başarıları olan Dr. Liu, dünyanın en tecrübeli laparoskopik cerrahlarından biri sayılıyor. ABD'nin yanı sıra 20'den fazla ülkede cerrahi uygulama dersleri veren Liu, uluslararası tıbbi toplantılarda interaktif canlı cerrahi uygulamalar da yaptı.
Dr. Liu, 2000 yılında başarılarından dolayı, Avrupa Jinekolojik Endoskopi Derneği tarafından "Dünyanın En İyi Jinekolojik Endoskopi Cerrahı " ödülüne layık görüldü.
3.5.2011 1 - 6881
|