İnmemiş Testis Tanısı Nasıl Konulur?

Bir ya da her iki testisin (yumurtalık) normalde olması gereken skrotum (torba) içerisinde yer almaması durumuna inmemiş testis denir. Anne karnındayken böbreğe komşu olan testis, normal yeri olan skrotum içerisine yerleşmek için uzun bir yol kat etmektedir. Bu göç esnasında birçok etkenden dolayı (hormonal, fizik, vb.) testisin inişi durabilir ya da normal rotasından sapabilir.

İnmemiş Testis Tanısı Nasıl Konulur?

Tanı nasıl konulur?


Tanı sıklıkla skrotumda testis/testislerin olmadığının ebeveynler tarafından fark edilmesiyle, yada çocuğun rutin kontrolleri sırasında çocuk hekiminin saptamasıyla konulur ve çocuk cerrahına gönderilir. Skrotumda testislerin olmayışı, refleks olarak stres yada soğuk durumlarında testislerin yukarı çekilmeleriyle karıştırılmamalıdır.


Yüzde seksen inmemiş testis vakalarında testis kasık kanalı içerisindedir ve normal fizik muayene ile yeri rahatlıkla tespit edilebilir. Fizik muayenede testis kasıkta bulunamadığı durumlarda, testisin karın içerisinde yer alması, anne karnındayken damarları çevresinde dönerek yok olması yada normal rotasından saptığı için olmaması gereken bir yerde bulunması söz konusudur.


Bu durumda ultrasonografik incelemeden yardım alınır. Son seçenek ise laparoskopik inceleme ile, ameliyathanede göbekten sokulan minik bir kamera yardımı ile teşhis ve tedaviye yönelik girişim yapılmasıdır.


Tanı koyulduktan sonra ne yapılmalıdır?


İnmemiş testis cerrahi yolla skrotum içerisine indirilmelidir. İnmemiş testisi olan bir çocuğun ve ebeveynlerin en çok üzerinde durdukları konu, çocuğun ileride çocuk sahibi olup olamayacağıdır. Skrotumda bulunan testisin sıcaklığı normal vücut sıcaklığından daha düşüktür. Bu durumda skrotumda yer almayan bir testis daha yüksek ısılara maruz kalacak ve bu da sperm üretme kapasitesini bozacaktır.


Geri dönüşümü olmayan bir bozulma olmadan önce, yani bir yaşından önce cerrahi indirme işleminin yapılması gerekmektedir. Yüksek sıcaklıktan başka bir takım hormonal faktörlerin de inmemiş bir testisin anormal gelişiminde yeri olduğu düşünülmektedir. Kabul edilen görüş, 9-12. aylarda (en geç iki yaşında) ameliyatın yapılmış olması gerektiği yönündedir.


Bir diğer önemli ameliyat sebebi ise inmemiş testislerdeki kanser görünme oranının normallere oranla 10 kez daha fazla olmasıdır. Diğer taraftaki normal testisteki kanser oranı da fazladır. Ameliyat kanser riskini azaltmaz, fakat testisi daha kolay muayene edilebileceği bir  pozisyona getirip, erken tanı şansını artırır.


İnmemiş testisin kasıkta daha fazla travmaya maruz kalabilmesi ve çocukta içerisi boş bir skrotumun oluşturabileceği psikolojik durumsa diğer ameliyat nedenleridir.


Ameliyat öncesi hazırlık ve ameliyat nasıl olacak?


Ameliyat tarihiniz belirlendikten sonra, randevu saatiniz en az üç saat öncesinden çocuğunuzun hiçbir şey yememiş ve içmemiş olması gerekmektedir. Operasyondan yarım saat önce hastanemize geldiğinizde, önce deneyimli anestezistlerimiz tarafından kısa bir muayene yapılıp, anestezi hakkında bilgi verilecektir.


Bu arada  çocuğunuza uygulanacak bir ilaç yardımıyla, çocuğunuz rahatlayacak ve ameliyat stresinden uzaklaşacaktır. Bu ilacın kısa bir hafıza haybı özelliği sayesinde, ameliyattan sonra da operasyona girerken hissettiği korkuları hatırlamayacaktır.


Kasıkta, tam cilt katlantı çizgisinde yapılacak 1.5-2 cm'lik bir kesi ile testis çevrede kendisine yapışmış dokulardan ayırılır ve yeterli serbestleştirmeden sonra, skrotuma yapılacak ikinci bir, yaklaşık 0.5 cm'lik kesiyle skrotum içerisine indirilerek dikilir. Cilt emilebilir dikişlerle içerden kapatılır, daha sonra dikiş alınmasına gerek kalmaz.


Ameliyattan sonra neler olacak, bakımını nasıl yapacağım?


Operasyon sonrası, anesteziyi tam olarak atlatıp, kendine tam gelebilmesi için 1-2 saat derlenme odasında çocuğunuz dinlendirilecektir. Bu sırada siz de çocuğunuza eşlik edebileceksiniz. Tam kendine gelme sağlandıktan sonra hastanede kalmaya gerek kalmadan, evinize gidebileceksiniz.


Ameliyattan bir saat kadar sonra, olası bir anesteziye bağlı mide bulantısını gözlemek için, çocuğunuzu önce sıvı gıdalarla beslemeye başlayabilirsiniz. Daha sonra, çocuğunuz tolere ettiği takdirde hiçbir diet sınırlamamız yoktur. İlk gün her 4-6 saatte bir vereceğiniz paracetamol ağrı kesicileri çocuğunuzun ağrısını dindirmekte yeterli olacaktır, sıklıkla ikinci günden itibaren ağrı kesiciye gerek kalmaz.


Operasyondan 5 gün sonra, pansumanınız görülünceye kadar yapacağınız tek şey, pansumanınızı temiz ve kuru tutmaktan ibarettir. Skrotumdaki pansumanınız pislendiği takdirde, endişe etmeden yapacağınız şey, yara bölgesini yavaşça sabunlu suyla temizleyip kurutmaktır.


Kontrole geldiğinizde doktorunuz yaranın durumunu gördükten sonra banyonuzu yapabilirsiniz. Küçük bebeklerde herhangi bir aktivite sınırlaması yoktur ancak, büyük çocuklar iki hafta ciddi spor karşılaşmalarından kaçınmaları önerilir.


Ne zaman doktorumu aramalıyım?


Operasyondan sonra hafif ateş olabilir ancak paracetamole rağmen düşmeyen yüksek ateş; ameliyat bölgesinden aktif kanama, şişlik, kızarıklık, nefes almada güçlük durumlarında doktorunuzu aramanız gerekmektedir.


Kesinlikle unutmamak gerekir ki, her çocuk kendisine özgüdür ve sizin çocuğunuzun durumu burada yazan genel bilgilerle farklılık gösterebilir. Her zaman çocuğunuzun durumu hakkında doktorunuzdan ayrıntılı bilgi isteyiniz.       




 

 

13.8.2010 - 1897



İlgili Diğer Yazılar
Erken Yaşta Sünnet Enfeksiyon Riskini Azaltıyor
Erken Yaşta Sünnet Enfeksiyon Riskini Azaltıyor
Bebek ve Çocuklarda İnmemiş Testislerin Tedavi Edilmesi Şart!
Bebek ve Çocuklarda İnmemiş Testislerin Tedavi Edilmesi Şart!
Sünnet Penis Kanseri Riskini Azaltıyor
Sünnet Penis Kanseri Riskini Azaltıyor
Düğün Salonu ve Evde Değil Hastanede Sünnet Yaptırın
Düğün Salonu ve Evde Değil Hastanede Sünnet Yaptırın
Genetik Kısırlık
Genetik Kısırlık
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]