Kadınlarda yaşın ilerlemesi, tüp bebek tedavisi için ihtiyaç uyandırıyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, kadının en doğurgan çağlarının 20-35 arası olduğunu belirterek, ilerleyen yaşlarda tüp bebek tedavisiyle dahi gebelik şansının düştüğüne dikkat çekiyor.
|
|
|
|
|
|
Günümüzde evlilik yaşının ilerlemesi, kadınların eğitim ve kariyer, etkin doğum kontrol yöntemleri, çiftlerin parasal açıdan rahatladıktan sonra çocuk yapma arzusu ve yaşam şartları çocuk sahibi olmayı geciktirmekte. Bu sebeple de ileri yaşlarda tüp bebek tedavisi için başvuran hasta sayısı çoğaldı.
Kadınlarda yaşın ilerlemesi, tüp bebek tedavisi için ihtiyaç uyandırıyor. Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, kadının en doğurgan çağlarının 20-35 arası olduğunu belirterek, ilerleyen yaşlarda tüp bebek tedavisiyle dahi gebelik şansının düştüğüne dikkat çekiyor.
Yaş ilerledikçe, kadının yumurtalıklarındaki yumurta sayısının azaldığını kaydeden Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, "30 yaş altında herhangi bir ayda doğal yollardan gebe kalabilme şansı yüzde 20'dir, 40 yaş üzerinde bu şans yalnızca yüzde 5 olarak öngörülür. Yumurta sayısının yanı sıra yumurta kalitesi de azalır, bu da sperm tarafından döllenmeyi zorlaştırır. Bununla beraber hormonal düzen de değişmeye başlar " dedi.
İleri yaşta tüp bebek tedavisi yapılır mı?
Sağlıklı bir rahim, yumurtalıklar ve hormon düzeyleri mevcut ise, tüp bebek tedavisine yaşa bakılmaksızın başlanabiliyor, ancak 35 yaş ve üzeri hastalarda tüp bebek tedavisinde başarı elde etme şansı az oluyor. Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, "Hormon testleri ve ultrasonografide yumurtalık haznesinde ve işlevinde sorun olmayan hastalar için 45 yaşına kadar tüp bebek tedavisi uygulanabilir. Fakat bu aşamada gebelik sağlansa dahi düşük riski olduğu unutulmamalıdır.
Ayrıca yaş ilerlemesi sonucunda kromozomlar bakımından da embriyonun incelenmesi gerekir. İleri yaş gebeliklerinde yeterli embriyo sayısına ulaşıldıktan sonra, ki bu birkaç yumurta toplama işlemini gerektirebilir, preimplantasyon genetik tanı yöntemleri ile sağlıklı embriyo tespit edilerek başarı oldukça yükselmekte. Bu sebeple de genetik tanı yöntemlerine başvurmak önemlidir. Bu sayede gebelik şansı artacak ve sağlıklı bebek dünyaya getirme olasılığı yükselecektir " ifadelerinde bulundu.
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Ümit Zeteroğlu, ileri yaş gebeliklerde dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı:
*Rutin kontroller dışında, adetin iki ya da üçüncü günü öncül yumurtalar ultrasonla değerlendirilerek tüp bebek tedavisi başarı şansı tahmin edilebilir.
*Daha önce tespit edilmeyen yüksek tansiyon ya da şeker gibi hastalıklarda mutlaka testler yapılmalıdır.
*Yüksek tansiyon ya da şeker hastalığı gibi sorunlar söz konusu ise gebelikten önce kontrol altına alınması oldukça önemlidir.
*Genetik hastalık riski, kadının yaşı ilerledikçe artar. Bu sebeple de gebelikten önce preimplatasyon genetik tanı testlerinin yapılması oldukça önemlidir.
*Anne adayında kilo fazlalığı var ise gebe kalınmadan önce verilmesi oldukça önemlidir. Kilolu hastaların bebeklerinde sağlık sorunları çıkma riski oldukça fazladır.
*Gebeliğe karar verildikten sonra, doktor önerisi ile folik asit alımına başlanmalı ve gerekli vitamin takviyeleri yapılmalıdır.
29.1.2018 - 31397
|
|
|
|