Çağın hastalığı fibromiyalji özelikle kariyer kadınını ve orta yaş grubu esir alıyor. ‘Her tarafım ağrıyor’ ‘sabahları uyanamıyorum’, ‘sürekli yorgunum’ diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Fibromiyaljide tedavinin kişiye özel olması gerektiğini söyleyen Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Ceyhun Bıcılıoğlu, “Hasta hayatını düzenlemeli” diyor.
Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ceyhun Bıcılıoğlu; çağın hastalığı haline gelen ve her geçen gün artış gösteren kronik ağrı sendromu fibromiyalji hakkında şu bilgileri verdi;
Fizik muayenede belirli hassas noktaların olduğu hastalık ya kollarda ya da bacaklarda veya vücudun sağ ya da sol yarısında daha ağırlıklı olarak şikayet yapar. Birçok hastalıkta olduğu gibi genetik eğilim, stres, enfeksiyon ve travma gibi çevresel faktörlerin eklenmesiyle şikayetler artar.
Hastaların büyük çoğunluğunda şikayet "her yerim ağrıyor "dur. Ağrı genelde iltihaplı eklem romatizmalarındaki gibi sabit değil gezicidir. Sürekli az da olsa bir ağrı vardır ve zaman zaman ataklar yapar. Genellikle yanma, uyuşma, baş ağrısı, unutkanlık, baş dönmesi, ağız kuruluğu, kaşıntı, mide şikayetleri, göğüs ağrıları, karın ağrısı ve kabızlık gibi şikayetler eşlik edebilir. Hastalıkta görülen en sık şikayet; halsizlik, yorgunluk, gece terlemesi ve dinlendirmeyen kalitesiz uykudur.
Kişiye Özel Tedavi
Hastaya fibromyalji demeden önce guatr, depresyon, iltihaplı eklem romatizması, fıtıklar ve enfeksiyonlar gibi hastalıklar açısından değerlendirilmeli, iyi bir şekilde muayenesi ve tetkikleri yapılmalı.
Fibromyaljide tedavi kişiye özel olmalıdır. Aşırı hareketlilik ve stres şikayetleri arttırır. En önemli şikayetlerden olan yorgunluk için işlerini bölerek yapmalıdırlar. Dinlenmek için aralar verilmelidir. Özellikle uyku düzeninin ayarlanması gereklidir. Gerekirse ilaç desteği sağlanmalıdır. Egzersiz programları ayarlanmalı ve kademeli olarak arttırılmalıdır. Aşırı yoğun egzersizler yapılmamalıdır. Fizik tedavi ve rehabilitasyon özellikle ataklar sırasında hastaları rahatlatır.
Fibromyalji tedavisinde kişiye çok iş düşer. Hasta hayatını düzenlemelidir. Ne bütün gün dinlenmeli ne de bütün gün ayakta kalmalıdır. Stresten uzak durmaya çalışmalı ve düzenli olarak spor yapmalıdır.
16.2.2011 - 5248
|