Evlilik kurumunun ve çiftler arasındaki ilişkinin sağlığının test edildiği önemli noktalardan biri de çocuk sahibi olunmaya karar verilmesi. Bunun ardından yaşanan hamilelik ve hamilelik sonrası süreç hiç kuşkusuz eşler üzerinde büyük etkiye sahip. Hamilelik ve hamilelik sonrası dönem, eşlerin duygusal durumlarını etkilediği kadar, cinsel hayatlarını da değiştiriyor. Her ne kadar bu süreç cinsel hayatı eskisinden farklı kılacaksa da bu farklılığın çiftlerin ilişkilerini en az şekilde etkilemesi için çaba harcamak gerekiyor.
Amerikan Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog Aslı Akkan; “Hamilelik süresince jinekoloğu tarafından medikal/fizyolojik herhangi bir sorun görülmeyen ve cinsel hayat yaşamasına izin verilen kadının, yaşadığı hormonal ve fiziksel değişiklikler cinsel isteksizliğe sebep olduğu kadar kadının kendi inanç sistemi de bu durumu tetikler“ diyor. Araştırmalara bakıldığında sağlıklı bir hamilelik yaşayan kadınların ilk 12 haftada cinsel isteklerinde azalma olduğu saptanmış.
Yaşadığı fiziksel yorgunluk, bulantı, kilo alımı, rahat bir pozisyon bulamama gibi sebepler de bu duruma neden olmakla beraber, kadının kendindeki değişime adapte olma sürecinde yaşadığı kaygılar, bebeğine zarar verebileceği endişesi ve fiziğindeki değişime bağlı olarak eşinin onu eskisi gibi istemeyeceği inancı da bu durumda çok büyük rol oynuyor. Aslında benzer düşüncelerin erkeği de etkilediği ve onu da cinsellikten soğutabildiği biliniyor.
Hamilelik boyunca cinsellikle ilgili yaşanılabilecek bu çeşit sorunları engellemenin en önemli yolu ise çiftlerin birbirleriyle mümkün olan en açık şekilde konuşmaları. Bu şekilde kaygılarını ve isteklerini dile getiren çiftler, cinselliklerini etkileyen faktörleri anlayabilir ve dolayısıyla bunları çözümleyebilirler.
Hamilelik süresince çiftlerin cinsel hayatlarında yaşayabilecekleri sorunlar doğum sonrası da devam edebilir. Öncelikle bilinmeli ki, doktorunun izin verdiği zamandan itibaren kadının cinsel ilişkiye girmesinin herhangi bir sakıncası bulunmuyor. Ancak bu dönemde cinsel ilişkiyi etkileyebilecek psikolojik faktörler yine ortaya çıkabilir. Doğum ve bebek bakımının kadın için son derece yorucu olması nedeniyle doğum sonrası ilişki sıklığında azalma olabilir.
Uzmanlara göre doğum sonrası depresyon veya başka sağlık problemi olmadığı takdirde genellikle doğumdan 3 ay sonra, hamilelik öncesi cinsel ilişki sıklığına dönülebilir. Bebeğin bakım ihtiyaçları azaldıkça, uykusu düzene girdikçe cinsel aktivite de daha normalleşir.
12.12.2010 - 3494
|