Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Füsun Yıldız, "H3N2 " gibi virüslerin yol açtığı enfeksiyonun kronik hastalıkları olan kişileri tehdit ettiğini belirterek, "Üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, KOAH, tümörlü ve takip edilen hastalar için risk oluşturuyor " dedi.
Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "H3N2 " tipi virüsün diğer tiplere göre etkinliğini sürdürdüğünü kaydederek, bu virüse karşı ilgi ve algının arttığını söyledi.
"İlgili enfeksiyon, şu anda kronik hastalıkları olan kişileri tehdit ediyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, astım, KOAH, tümörlü ve takip edilen hastalar için risk oluşturuyor " diyen Yıldız, astım ve KOAH hastalıklarının çeşitli ataklarla seyrettiğini aktardı.
Yıldız, şunları dile getirdi:
"Bu ataklarda en önemli neden enfeksiyondur. O yüzden bu enfeksiyon dönemlerinde hem ilaçlarını artırmaları hem de mutlaka hekimleriyle bağlantı kurmaları gerekir. Hastalık, kronik rahatsızlığı olanlarda daha ağır seyredeceği için hastaneye yatış gerektiren durumlar dahi olabilir. Burada bağışıklık sistemi çok önemli. Sağlıklı bir insanın bu virüsle mücadele etmesi daha kolay olabilir ancak kronik hastalığı olan insanlarda vücutta zaten virüs var, oradaki hücreler belirli bir hastalık için kodlanmış, o yüzden onların hastalıkla mücadeleleri daha zor oluyor. "
Yıldız, kapalı ortamların sık sık havalandırılması gerektiğine dikkati çekerek, bu dönemde vücut direncini yükselten etkinliklere başvurulabileceğini anlattı.
Hastalığa karşı algı arttı
Gripli insanların halkın arasına çıkmaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, hasta olduğu bilinen insanlardan uzak durulması gerektiğini belirtti.
Yıldız, gripten korunmak için el yıkamanın önemine işaret ederek, insanların ayrıca yanında el dezenfektanı bulundurması gerektiğini kaydetti.
Gribin kış ayı hastalığı olarak bilindiğini aktaran Yıldız, söz konusu virüsün domuz gribiyle ortaya çıkmasının insanların bu konudaki algısını arttırdığını vurguladı.
Yıldız, virüsün sürekli şekil değiştirdiğini dile getirerek, "Kiminde bağırsak şikayetleri ön planda oluyor. Grip gibi ortaya çıkmıyor. Kusma, ishal, geçmeyen bir öksürük gibi ortaya çıkabiliyor. Eskiden kışın grip olmak normal karşılanıyordu. Bu hastalık, sigara içenler için de büyük risk. Sigara, solunum yollarının savunma mekanizmalarını baskıladığı için bu hastalık daha sıkıntılı seyredebiliyor. H3N2 tipi virüsten insanlar çok korkuyor, tüm dünyada ölen insanlar olduğu söyleniyor ama sigaraya bağlı her yıl ülkemizde 100 bin kişi ölüyor. Ülkemizde sigaradan daha büyük bir salgın var mı ama bu hiçbir zaman görülmüyor " ifadesini kullandı. - Kocaeli
22.1.2014 - 13680
|