Şu ana dek tüm dünyada 40 milyona yakın kişinin gözlük veya kontakt lensten kurtulmak için lazer tedavisi olduğu biliniyor. Bu tedavi yöntemi, doğal olarak insanların merak ettiği ve çok soru sorduğu bir platform oluşturuyor.
Lazer hakkında tüm merak edilenleri Özel Veni Vidi Göz Sağlığı Grubu Medikal Direktörü Op. Dr. Ertan Sunay anlattı.
Lazer için yaş sınırı bulunmaktadır
Lazer tedavisi için kişinin 18 yaşından gün almış olması şarttır. Bu yaşta özellikle miyoplarda gözlük numarasının ilerlemesi de henüz durmamış olabilir ve bu durum da lazer için bir engel olarak görülmelidir. Kısacası, hasta 18 yaşın üzerinde olmalı ve bir sene önceki gözlük numarası ile bugünkü numara arasında en fazla yarım numara (0.50) fark olmalıdır. Lazer tedavisi için üst yaş sınırı yoktur, sadece alt yaş sınırı vardır. Alt yaş sınırı 18'dir ama 70-80 yaşındaki bir kişiye bile lazer tedavisi yapılması mümkündür.
Şeker hastası olan bir kimse lazer yaptırabilir mi?
Şeker hastalığına bağlı göz içi kanamalarınız ve katarakt gelişiminiz yoksa kan şekeriniz tutarlı biçimde sabitlenmiş durumdaysa lazer ile gözlük tedavisi olabilirsiniz.
Hamile birinin gözlerini çizdirmesinde sakınca var mıdır?
Hamileyken lazer ile gözlük tedavisi olunması doğru değildir. Lazer tedavisi için doğumdan sonra da 2 ay beklenmesi uygundur.
Katarakt ameliyatı sonrası lazer
Katarakt ameliyatı olunması lazer tedavisi görmenize engel değildir. No Touch Laser korneanın ön yüzeyine yapılan bir lazer tedavisidir. Yapılan testler sonucunda göz yapınız lazere uygun bulunursa olabilirsiniz.
Yüksek astigmat lazer ile düzelir mi?
Astigmat, lazerle düzeltilmesi zor olan bir durum değildir. Gözün yapısı lazer tedavisine uygun olduğu sürece, bu sorunun tedavi edilebilir olduğu bilinmektedir.
No Touch Laser nedir?
No Touch lazerin bilimsel ismi Trans-PRK'dır ve göze cihaz teması olmadan uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntemde, doku parçası çıkarılmadan, göz yüzeyi alkolle vs kazınmadan, doğrudan göze gönderilen lazer ışığıyla tedavi yapılır. İnce kornealı gözlere de uygulanabilmesi ve kalıcı göz kuruluğuna neden olmaması gibi özellikleri vardır. Kornea dokusunda bütünlüğün bozulmaması, bu yöntemin güvenlik açısından öne çıkmasını sağlamıştır.
Yakın okuma gözlüğünden lazer tedavisiyle kurtulmak mümkün mü?
Evet, mümkündür. Ancak tüm hastaların göz yapısı lazere uygun değildir. Lazer uygunluğunu anlamak için belli testlerin yapılması gerekir.
En iyi lazer tedavi yöntemi hangisidir?
Bu tanıma sahip bir yöntem yoktur. Her yöntemin, kendisine özgü avantajları ve dezavantajları vardır. Her hastanın durumu kişisel düzlemde değerlendirilmeli ve o kişi için en iyi seçenek belirlenmelidir. Bir hasta için en uygun olan tedavi türü, başka bir hasta için asla uygun olmayabilir.
No Touch Laser kimlere uygulanabilir?
18 yaşın üzerindeki kişilere (üst yaş sınırı yok)
Miyoplara (uzağı göremeyenlere)
Astigmatlara (bulanık görenlere)
Hipermetroplara (yakını göremeyenlere)
Korneası ince kişilere
Keratokonus hastalarına (Cross tedavisiyle birlikte)
Kornea nakli geçirmiş ama astigmatı düzelmemiş hastalara
Katarakt ameliyatından sonra göz numarası sıfırlanamamış hastalara
40 yaşından sonra gelişen yaşa bağlı yakın görme sorunu olan hastalara