Türk Oftalmoloji Derneği Derneği Glokom Birimi Yönetim Kurulu Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üzeyir Günenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, göz içi sıvısını dışarı boşaltım kanallarında yapısal tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalamaması ve buna bağlı göz içi basıncının artması sonucu oluşan hastalığın glokom olduğunu söyledi.
Halk arasında bu hastalığa göz tansiyonu denildiğini bildiren Prof. Dr. Günenç, yükselen göz içi basıncının göz sinirini öldürdüğünü ve körlüğe yol açtığını, yaşanan körlüklerin yüzde 13.5’inin nedeninin glokom olduğunu kaydetti.
İlerleyen yaş, ailedeki glokom öyküsü, sigara kullanımı, şeker hastalığı, miyopi, uzun süren kortizon tedavisi ve göz yaralanmalarının glokoma yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Günenç, şöyle dedi:
"Glokom milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir hastalıktır ve tedavi edilmezse körlüğe yol açar. Sıklıkta 40 yaş üzeri oluşur, yıllar içinde sinsice ilerler. Bu hastalıkta erken tanı önemlidir. Çünkü erken tanıda tedavi şansı varken, glokoma bağlı görme kaybı oluştuğunda geri dönüş yoktur.
Dünyada körlüğe neden olan sarı nokta ve şeker hastalığıyla beraber en önemli 3 hastalıktan biridir. Ülkemizde 700 bin glokom hastasının 70 bini kör olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Gelişmiş ülkelerde bile glokomlu bireylerin yüzde 50’si gözden kaçmaktadır.
40 yaş üzerindeki kişilerin yüzde biriyle 4’ü arasındaki oranlarda görülen bu sinsi bu hastalık, ancak rutin göz muayenesinde saptanabilir. Bu nedenle en az yılda 1 göz muayenesi yaptırılması çok önemlidir. "
Ailesinde glokom olanların 5 kat daha fazla risk altında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Günenç, Türk Oftalmoloji Derneği’nin "Glokoma göz yummayın " adı altında bir kampanya başlattığını ve 40 yaşın üzerindeki 6 bin kişinin göz taramasının yapılmasının planlandığını söyledi.
Prof. Dr. Günenç, bu taramanın Türkiye’nin glokom profilinin çıkarılmasında yararlı olacağını kaydetti. Kampanya çerçevesinde, özel aletlerle donatılmış glokom tırının göz taraması yapacağını bildiren Prof. Dr. Günenç, İstanbul, Kayseri, Trabzon, Bursa, İzmir gibi çok sayıda kenti gezecek olan tırın, 23 Aralık akşamına kadar İzmir’de kalacağını belirtti.
14.12.2010 - 3603
|