Boğazda gıcık, takılma, sürekli yutkunma hissi, boğazı temizleme ihtiyacı, ağız kokusu, öksürük ve balgam gibi belirtileri olan geniz akıntısı, özellikle uzun süre devam etmesi durumunda kişileri oldukça rahatsız eder. Kişileri çoğu zaman toplum içinde zor durumda bırakan geniz akıntısı hakkında bilgilendiren Özel Medline Konya Hastanesi'nden KBB uzmanı Dr. Levent Soley, geniz akıntısının özellikle mevsim değişimleri, soğuk kuru ve kirli havalarda, bağışıklık sisteminin güçsüz düştüğü durumlarda kronik bir hal alabildiğini de ekliyor.
Geniz akıntısı burun ve sinüslerin solunum havasını nemlendirmek ve temizlemek için salgıladığı nazal akıntının ( mukus -sümük) çeşitli nedenlerle koyu yapışkan ve bazen de kokulu hal alıp genizden boğaza ulaşmasıyla ortaya çıkar .
Hastalık durumlarından en sık karşılaşılan nezle ve grip gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarında, burun içi dokularında mikropların yaptıkları hasara bağlı sızıntılar nedeniyle salgı miktarında artış kıvamı koyulu bazen de kokulu hal alır.
Sinüzitli hastalar, sinüslerinden kaynaklanan akıntılar nedeniyle geniz akıntısı hissederler. Bazen bu durum kronikleşebilir ve sık geçirilen enfeksiyon atakları ile beraber kronik baş ağrısı, yüz ve göz çevresinde ağrı ve dolgunluk ile burun tıkanıklığı ve koku alma bozukluğu bulunabilir. Kronik sinüzit hastalığında, yani uzun süren ve sık tekrarlayan sinüzit atakları geçiren hastalarda geniz akıntıları her zaman iltihaplı olmaya bilir .Burun ve sinüsleri kaplayan dokunun (mukozanın) reaksiyonu, işlevsel sorunları nedeniyle sinsi, sürekli yoğun kıvamlı geniz akıntıları olabilir.
Geniz akıntısını azaltmak için;
Günlük sıvı tüketimini artırın. Özellikle sıcak bitkisel çaylar faydalıdır.
Burnunuzu düzenli olarak evde kendinizinde kolayca hazırlayabileceği tuzlu su ile yıkayın yada eczanelerde satılan sodyumklorür içerikli damlalar kullanın .
Akıntı sebebi sinüzit ise muhakkak bir kulak burun boğaz doktorunu ziyaret edip tedavi olun.
Alerjiniz varsa tedavi olun.
Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden uzak durun.
Plaza veya rezidans yaşamınız varsa burun nemlendirici kremlerden kullanın.
Geniz akıntısında tedaviye başlamadan önce, tetkikler yapmak ve geniz akıntısına sebep olan doğru teşhise ulaşmak gerekir. Öncelikle tam bir kulak burun boğaz muayenesi ile gerekli laboratuvar ve röntgen tetkikleri yapılmalıdır. Başarılı bir tedavi ile geniz akıntısı ve boğaz şikâyetleri düzelir.
Geniz akıntısında tedavi:
Geniz akıntısına yol açan nedenleri düzeltmeye yöneliktir
Sinüzit v.b. Bakteriyel enfeksiyonlar: Antibiyotikler dekonjestif burun damlaları , asetilsistein v.b. ilaçlarla tedavi edilir. Ancak ilerlemiş ve kronikleşmiş sinüzitlerde sinüslerin açılması ve akıntının sağlanması için operasyon yapılması gerekebilir.
Nazal Allerji: Mümkünse, alerji oluşturan maddeden uzak durulmalıdır. Steroidli spreyler antihistaminik ler ile tedavi edilir .
Gastroözefajeal reflü: Reflüyü azaltmak için yatarken başı yüksekte olmalı, yatmadan önce en az 2–3 saat yemek yememeli, kafein ve alkolden uzak durulmalıdır. Gerektiğinde mide asidini önleyici ilaçlar kullanılabilir.
Burun Yapısal bozukluklar: Sinüslerin boşalmasını engelleyen ve kronik sinüzite yol açan burun duvarlarında deviasyon , spin kret tarzı yapısal bozukluklar burun salgısını, salgıyı arttırabilir, koyulaştırabilir. Burunorta bölmesindeki bir delik (septal perferasyon), kabuklanmaya yol açabilir. Yapısı ve fonksiyonu bozulmuş burun etleri ve polipler de benzer problemlere yol açabilir. Bu tip durumlarda tedavi genellikle cerrahidir.
26.11.2012 - 11683
|