Berlin'deki Avicenna Kliniğinde uygulanan disk hücre üretimi yöntemiyle bel ve boyun fıtığı ameliyatı sonrasında diskler arasında oluşan boşluk, hastanın kendi hücresinden çoğaltılan yeni hücrelerin sorunlu bölgeye verilmesiyle tedavi ediliyor.
Kliniğin kurucusu ve omurga cerrahisinde dünyanın önde gelen isimleri arasında gösterilen Dr. Munther Sabatini, düzenlenen basın toplantısında, disk hücre üretimi yöntemini anlattı. Bu yöntemin ameliyatı tamamlayıcı bir uygulama olduğunu belirten Sabatini, tekniğin ameliyat sonrasında yeni ya da aynı bölgede oluşan fıtığın tekrarlama ihtimalini düşürdüğünü bildirdi.
Vücuda minimum müdahale içeren bu uygulamanın, sabitleme ve disk değişimi gibi uygulamalara göre iyi bir alternatif olduğunu vurgulayan Sabatini, sırt ağrılarının en yaygın sebebinin, disk dejenerasyonu olduğunu kaydetti.
Disk dejenerasyonunun, yıpranma ve yırtılma sonucu omurga kemiklerinin arasında bulunan disklerin daha az su, daha az hücre ve daha az elastiğe sahip olduğu anlamına geldiğini vurgulayan Sabatini, uyguladıkları tedaviyle omurların arasına laboratuvarda üretilmiş, yeni hücreleri eklediklerini bildirdi. Sabatini, "Bunlar hastanın kendi hücrelerinden büyüme hormonu eklenmeden çoğaltılan hücrelerdir. Yeni hücreler, sorunlu diskin içine enjekte ediliyor. Böylece diskin içindeki hücre sayısı, su miktarı ve elastikliği artırılmış ve diskin daha fazla hasar görmesinin önüne geçiliyor " ifadelerini kullandı.
Aşınma genç yaşlarda başlar
Dr. Munther Sabatini, disklerdeki aşınmanın genç yaşlarda başladığını, aşınmayla, omurlar arası dokularda su tutma özelliğinin kaybolduğunu ve yüksekliğinin azaldığını dile getirdi.
Bu nedenle sürtünmeyi önleyen tamponun işlevini kaybettiğini anlatan Sabatini, bunun sonucunda insanların dayanılmaz ağrılar yaşadığını bildirdi.
Disk hücre üretiminin genellikle disk dejenerasyonu olduğunda uygulandığını belirten Sabatini, şöyle konuştu:
"Bel fıtığı vakalarında cerrahlar genellikle sadece fıtıklı bölgeyi alıyorlar. Bu durumda önceden diskin bulunduğu bölgede boşluk oluşuyor. Bu da istikrarsız bir yapıya yol açarak, omurların birbirlerine yakınlaşmasını, aradaki mesafenin azalmasını ve vakaların yüzde 30'unda ağrının tekrarlanmasını sağlar. Disk hücre transplasyonu kaybedilen disk dokusunu geri kazanmak için ideal bir tedavi alternatifidir. "
Disk hücre üretimi tedavisini uygulayan ilk hastaneyiz
Sabatini, dünyada bu tedaviyi yapan ilk hastane olduklarını belirterek, rahatsızlığın hastaların kendi hücrelerinden üretilen yeni hücrenin vücuda zerk edilmesiyle sona erdiğini anlattı.
Bunun çok ileri bir teknik olduğunu söyleyen Sabatini, "Sonuçta sorunun tabiatını biz çok daha iyi anlıyoruz. Artık ameliyatlarda güvenli bir seriye ulaştık diyebiliriz. Mikro cerrahi ameliyat var. Yani ince iğne sokuyorsunuz, bilgisayar tekniğiyle oradan fıtığı alıyorsunuz " dedi.
Hastaların bel fıtığı ameliyatlarından korkmasının normal olduğunu bu yönde kötü sonuçların yaşandığını dile getiren Sabatini, "Ameliyat sonrasında yeniden fıtık baş gösterebiliyor ya da aşınma devam ediyor. Dolayısıyla bütün bu sorunlara alternatif, disk hücre üretimi yöntemidir " diye konuştu.
Hücre tedavisi hasta memnuniyetini artırıyor
Yöntemin, diz ve kalça eklemlerinin aşınmasında da uygulanabildiğine dikkati çeken Sabatini, bel ve boyun fıtığının yanında menisküsün de disk hücre üretimiyle tedavi edilebildiğini kaydetti.
Yöntemin, hasta memnuniyetini yükseltiğini, hastaya daha faza umut verdiğini belirten Sabatini, artık insanların bel ve boyun fıtığı gibi ameliyatlardan korkmadığını sözlerine ekledi. - İstanbul
3.12.2013 - 13497
|