Oysa yapılan istatistik çalışmalar, Türkiye'de büyük merkezlerde yapılan doğumların yüzde 80-90'ının sezaryenle gerçekleştiğini gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Nuri Ceydeli,Normal doğum için en önemli nokta kadının bunu yapabileceğine inancı ve motivasyonudur.
Hekiminin de katkısı ile başarılamayacak bir işlem değildir. Biraz uzun ve zorlu bir maratondur fakat ip göğüslendiği zaman diğer yaşanmış tüm ayrıntılar unutulmaktadır” dedi.
Gebelik izlemlerinde her şey yolunda gittikten sonra doğum süreci yaklaşınca tüm anne adaylarının merak ettiği; nasıl doğuracağı konusudur. Benim önerim tıbbi olarak herhangi bir engel yoksa normal doğurmaları yönündedir. Bebek çok iri değilse, çoğul gebelik söz konusu değilse, bebeğin anne karnındaki pozisyonu normalse, plasentada yerleşim sorunu yoksa, annenin kemik çatısının yapısı uygunsa normal doğum yapmalarını öneririm.
Yalnız doğum öncesinde anne adayı ile beklentileri mutlaka ayrıntılı bir şekilde konuşulmalıdır.
Doğum eylemi başladıktan sonra olacak tüm olasılıklar mutlaka anlatılmalıdır. Çünkü birçok hasta bu bilgileri daha önce doğum yapmış arkadaşlarından, internet sitelerinden veya forumlardan aldığı için birçok yanılmalar olabiliyor. En doğrusu kendisini izleyen kadın doğum uzmanından alacağı bilgilerdir. Doğumun nasıl başlayacağı, nasıl ilerleyeceği, ağrıların kontrolu, tam doğum aşamasında yapması gerekenler, olası riskler açıklanmalıdır.
Hastalar normal doğum konusunda çok kararlı olmadıklarında, ağrılarını kontrol altına alamadıklarında, sabırsız olduklarında, konuya tam hakim olmadıklarında sıkıntılar olabilmektedir. Eğer kendini bekleyen süreçten tam olarak haberdar olursa sorunsuz doğum yapabilirler. Gebelik süreci sorunsuzsa, bunu normal doğurarak sonlandırmak daha mantıklıdır. Hem hasta doğum eylemini baştan sona yaşamış, bebeğin doğum heyecanını yakınları ile paylaşmış, bebeğini doğar doğmaz görmüş, hemen emzirmeye başlamış olacaktır.
Normal doğum sonrası annenin normal hayatına dönme süresi daha kısa ve daha hızlı olacaktır. Eğer epizyotomi yapma gerekliliği de doğmamışsa bu süreç daha da hızlanacaktır. Fakat normal doğum yapanların unutmaması gereken bir nokta epizyotomileri varsa bu bölgenin bakımını ve hijyenini mutlaka sağlama gerekliliğidir. Altı haftalık lohusalık periyodunu da geçtiklerinde sezaryen ameliyatı olmamalarının artı katkısını daha fazla hissedeceklerdir. Kanama miktarının biraz fazla olması dışında sezaryene oranla daha güvenlidir.
Bence en önemli nokta; hastanın normal doğum yapabileceğine olan inancı ve motivasyonudur. Doktorunun da katkısı ile başarılamayacak bir işlem değildir. Biraz uzun ve zorlu bir maratondur fakat ip göğüslendiği zaman diğer yaşanmış tüm ayrıntılar unutulmaktadır. Anne bebeğini kucağına aldığı an itibarıyle yeni bir yaşam başlamaktadır. Normal doğurmayı başaran kadınların çoğu bunu diğer arkadaşlarına da önermektedir.
Unutulmamalıdır ki doğum eylemi esnasında tıbbi sezaryen gerekliliği doğarsa hasta inatçı olmamalıdır, çünkü bebeğin oksijensiz kalması onda ciddi sorunlara yol açabilir. Her şey yolunda ise sonuna kadar normal doğum.
11.2.2011 - 5128
|