Ebola Alarmı

Dr. Elif Hakko, Ebola virüsü ile ilgili bilgiler paylaştı.

Ebola Alarmı

Dünya Sağlık Örgütü'nün Batı Afrika'da 961 kişinin ölümüne neden olan ebola salgınının, diğer ülkeler için de risk oluşturduğunu açıklamasının ardından tüm dünya dikkatini bu virüse verdi.

Ebola 2014'de Batı Afrika'da (Liberya, Gine ve Sierra Leone, Nijerya) salgın olarak görülmesinin ardından tüm dünya virüs için alarma geçti. Virüsü taşıyan hastanın kanı veya kanlı vücut sıvılarıyla temasla, hastaya kullanılmış olan iğnelerle bulaştğını söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko virüsün havadan geçmediğini ve bir solunum hastalığı olmadığını söyledi. Dr. Hakko "Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmaz. Ayrıca Ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişinden de geçmez " diye konuştu.

Dr. Hakko, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsünün temastan sonraki 2-21 gün içinde ortalama 8-10 günde hastalığa neden olduğunu anlattı.

Ebola tedavisinin sadece destek tedavisi olduğunu belirten Dr. Hakko, "Yani, hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmektir " dedi. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavisi başlarsa o kadar iyi yanıt alınacağını belirten Dr. Hakko, "Maalesef ilk vakalarda ateş ve baş ağrısı gibi tanı koydurucu olmayan belirtiler nedeniyle yanlış tanılar konmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Hasta hemen izolasyona alınmalı, tanı için örnek gönderilmeli ve destek tedavisi bir an önce başlanmalıdır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksektir " diye konuştu.

Doğal rezervuarı bilinmiyor

Ebola virüsünün Liberya, Gine ve Sierra Leone'de salgın yaptığını ancak Kongo, Gabon, Güney Sudan, Nijerya, Uganda'da da görüldüğünü dile getiren Dr. Hakko, "Ebola virüsünün doğal rezervuarı bilinmiyor. Ancak, hayvandan insana geçtiği düşünülmekte ve daha çok yarasalardan kuşkulanılmaktadır " dedi. Dr. Hakko, 8 Ağustos 2014 tarihi itibariyle kuşkulu ve kanıtlamış vaka sayısının 1779, ölüm sayısının 961, laboratuvarda kanıtlanmış vaka sayısının ise 1134 olarak açıklandığını söyledi.

13.8.2014 - 15131



İlgili Diğer Yazılar
Ebola Virüsünün Tedavisi Bulundu
Ebola Virüsünün Tedavisi Bulundu
Balkanlarda
Balkanlarda 'Ebola' Alarmı
Konuyla İlgili Sorular

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]