Uzmanlar, diş eti hastalıklarının görülme oranının %90 olduğunu ve genellikle ağrısız hastalıklar olduğunu dile getirdi.
|
|
|
|
|
|
Sağlıklı diş etinin soluk pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış, portakal kabuğuna benzer parlak-pütürlü bir görünüme sahip olduğunu söyleyen Hospitadent Diş Hastanesi Diş eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir; diş etinizde kanama, şişlik, kızarıklık varsa mutlaka bir diş eti uzmanına ( periodontolog) başvurmanız gerektiğinin altını çizdi.
Diş eti hastalıklarının görülme oranının %90 olduğunu ve genellikle asemptomatik ağrısız hastalıklar olduğunu dile getiren Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir, "Hastaların tedavi edilmediği durumlarda diş eti hastalıklarının ilerlemesi sonucunda dişleri destekleyen çevre dokulardaki kayıpların sonucunda yeme içmede sorun daha sonra bu yıkımlarla birlikte dişlerde sallanma ve kayıplar meydana gelebilir " dedi.
Kanama ilk belirti
Diş eti kanamasının iltihabın başlamasıyla ortaya çıkan ilk belirti olduğunu ve bunun ciddiye alınması gerektiğini vurgulayan Hospitadent Diş Hastanesi Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir , " Düzenli doktor kontrolleri ile dişeti hastalıklarının hepsinin tedavi edilebilir. Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın temel şartı ağız hijyenine önem verilerek diş taşı oluşumunun önlenmes dir . Diş eti hastalıklarından korunmak için yapılabilecek en basit tedavi yöntemi ; doğru fırçalama teknikleri, diş ipi ve arayüz fırçası kullanmaktır " dedi.
Diş taşlarının ağız hijyeninin yetersiz olduğu durumlarda diş yüzeyinde kalan yemek birikintilerini zaman içerisinde tükürük içerisinde minerallerin çökelmesi sonucunda oluşan taşlar olduğunu ifade eden Hospitadent Diş Hastanesi Dişeti Hastalıkları ve Cerrahisi uzmanı Dr. Nazlı Menemencioğlu Özdemir, "ilk başlangıç aşamasında temizlenmezlerse zaman içerisinde hem birikimlerinin artacağına hem de mikroorganizma türleri değişeceği için dişeti hastalıklarının ilerlemesine sebep olacaktır " dedi.
Enfeksiyona bağlı diş kayıplarındaki sıkıntının sadece mevcut dişin kaybıyla sonuçlanmayacağını belirten Dr. Menemencioğlu, " ordaki enfeksiyon yandaki dişin destek dokularını eriteceği için aynı şekilde dişlerin fonksiyon kaybı, dişlerin sallanması yan ve çevre dişlerde de görülmeye başlanacaktır. Periodantal hastalıklarda kaybedilen dişte en büyük sorun sadece diş kayıbı değidir. Kayıp sırasında çevredeki kemik dokularda da kayıplar yaşanacağı için hastalar eksik dişin yerine daha sonradan yaptıracağı protetik tedavilerde de sıkıntı yaşayabilirler. İmplant yaptırmak isteniyorsa kemik desteği azaldığı için implant yapılamayabilir, ya da protez yapılacaksa kemik kaybından dolayı estetikte sorun yaratacak dişlerin yapılması sorun yaratabilir. " dedi.
Dişeti ile ilgili sorunlara ne kadar erken müdahele edilir ise tedavilerde o kadar kolaylaşacağını söyleyen Dr. Menemencioğlu, "İleride daha büyük sorunlar yaşamamak için diş eti kanamalarını ihmal etmeyiniz. Hekiminize 6 ayda 1 kez mutlaka muayene olunuz " dedi.
31.1.2015 - 16508
|
|