Diyabet, ciddi cilt sorunlarına neden olabilmekte, basit bir kaşıntıdan, kontrol altına alınması güç olan enfeksiyonlara kadar çeşitli derecelerde rahatsızlıklara dönüşebilmektedir. Özel Primer Hastanesi dermatoloji uzman doktoru Kadir Sezen ayrıca diyabetikseniz cilt bakımınıza herkesten çok daha fazla özen göstermeniz gerekmektedir diyerek deri hastalıkları ve diyabet ilişkisi hakkında bilgiler verdi.
Diyabet; vücudun yakıt trafiğindeki bozulmayla birlikte bütün sistemleri etkileyebilen bir hastalıktır. Kan şekeri yükseldikçe ve kontrol altına alınamadıkça deride birtakım hastalıklar ortaya çıkar. Bazı deri bulguları diyabetin başladığının işareti olabilir. İlerleyen zamanlarda sinir ve damarların da etkilenmesi deri bulgularını şiddetlendirebilir. Diyabete bağlı olarak ciltte görülen hastalıkların başında enfeksiyonlar gelir.
Diyabette mantar ve bakteriler başta olmak üzere virüsler de kolayca hastalık yapabilir. İyileşmeyen yaralar, sivilcelenme ve kıl dibi enfeksiyonlarıyla apseler bakterilerin işaretidir. El ve ayak tırnaklarında kalınlaşma ve sararma, altlarının boşalması, ayak parmak aralarının beyazlaşması, çatlaması mantar enfeksiyonlarıyla olur. Kasıklarda kaşıntı ve kızarıklık olması, yerleşmiş ve sinsi ilerleyen mantarların bulgusudur.
Vücudun her yerinde görülebilen ancak en çok ellerin üzerini genital bölgeyi, yüzü tutan HPV virüsleri “siğil” adı verilen kabarıklıklar şeklinde lezyonlar yapar. Ayak tabanını tutarsa nasırla karıştırılabilir. Bunlara mutlaka Dermatoloji hekiminin müdahale etmesi gerekir. Yanlışlıkla nasır sanılıp asitli solüsyonlar sürülmesi, kesilmesi ya da kurcalanması aylarca iyileşmeyen yaralara neden olabilir.
Bahsedilen bu mikrobik etkenler doğru tedavi edilmedikleri takdirde hem bulaşıcıdır, hem de kan şekerinin inatçı yüksekliğine sebep olurlar. Bu nedenle bahsedilen bulguların görülmesi halinde doğru tedavi için mutlaka Dermatoloji uzmanına başvurmak gerekir. İnatçı kaşıntılara dikkat çeken Uz. Dr. Kadir Sezen şeker hastalarının inatçı kaşıntıları olur. Bu kaşıntılar bazen özellikle genital bölgede yoğunlaşır. Bu durumda yine cilt doktorundan yardım almak gerekir.
Ayrıca deride kabarcıklanma ve yaraların oluşması çok sık görülen bulgular arasındadır. Bu kabarcıklar kesinlikle patlatılmamalıdır.
9.2.2011 1 - 5047
|