Diş Estetiklerinde Son Gelişmeler!

Günümüz yaşantısının ayrılmaz bir parçası olan estetik diş hekimliğinde de çok önemli bir yere sahiptir. Estetik diş hekimliğinin amacı iyi planlanmış ve hastanın kişiliğine, kültürüne, yaşam şekline ve isteklerine uygun güzel bir gülüş yaratmaktır.

Diş Estetiklerinde Son Gelişmeler!

Hastaya yeni bir gülüş tasarlanırken üç pencereden bakarak düşünmek gerekir. Dişler, dişleri çevreleyen yumuşak doku ve ağız ve bunları da çevreleyen yüz. Estetik değerlendirmede bunları bir bütün olarak ele almak tedavinin başarısı için önemlidir.


Doğada rastlanan ve estetiğin de temel unsurları olan form, balans, simetri ve altın oran diş hekimliğindeki  estetik uygulamalarının  da temelini oluşturur. Güzel bir gülüşte dişlerin şekli, boyutları, konumu ve rengi estetiğin sağlanmasında  diğer önemli unsurlardandır. Bunların yanında hastanın yaşı, cinsiyeti ve kişiliğinin de gülüş tasarımında dikkate alınması gerekir.


Erkeksi ve kadınsı karakteristik özellikler de unutulmamalıdır.  Mesela kadınsı bir gülüşte ön iki diş daha belirgin ve uzun tasarlanır. Dişlerin kesici kenarları daha yuvarlak ve yumuşak olmalıdır. Erkeklerde ise daha köşeli belirgin ve sert dişler erkeksi görünümü öne çıkarır. Genç hastalarda da daha kare ve yuvarlak hatlı, yaşlılarda ise aşınmaya bağlı olarak daha kısa ve köşeli tasarımlar uygulanır.


Doğal Gülüş


Dişler ve onu çevreleyen yumuşak dokuların dizilişi uyum içinde olursa daha güzel ve sağlıklı bir görüntü elde edilir. Doğal bir gülüşünüz olsun istiyorsanız, gülerken  ön dişlerin kenarları alt dudağa paralel olmalıdır. Dudakların hareketsiz ve  hareketli durumundaki dolgunluğu, şekli ve uzunluğu dişlerinizin daha görünür olmasında önemli faktörlerdendir. Dudaklarınız hareketsizken  ağız hafif açık pozisyonda dişlerinizin 1- 3 mm kadar görünmesi gerekmektedir. Çünkü yaşınızın ilerlemesiyle dişler aşınır ve boyları kısalır. Alt dişler daha çok görünmeye başlar. Estetik diş hekimliği de burada devreye girer.


Yüz hatları dişlerinizi tamamlar. Her şey simetridir. Estetik dişler simetrik bir yüzde daha  güzel görünür. Yüzümüzde referans alınan bazı hayali dikey ve yatay çizgiler vardır.  Estetik diş hekimleri de bu çizgilerden faydalanır. Örneğin, dudak köşelerinden geçen çizgi, dişlerin kesici kenarlarından geçen çizgiye paralel,  yüzün merkezinden geçen çizgiye ise dik  olmalıdır.


Size özel bir planlamayla yeni bir gülüş yaratmak hiç de zor değil. Dişlerinin yeterince beyaz olmadığını düşünenler, diş etlerinin gülünce veya konuşunca çok göründüğünü düşünenler genelde ağzını saklamak için elleriyle kapatırlar. Bu da güven duygusunun olmadığını gösterir. Yapılacak kısa zamanlı bir tedaviyle hasta sağlıklı dişlere kavuşurken güven duygusu da yerine gelir. Örneğin dişlerinin beyaz olmadığını düşünenler için basit tedaviler vardır.


Diş beyazlatma ile kısa sürede beyaz dişlere kavuşulabilir. İki tip beyazlatma uygalaması yapılar. Klinikte ve dilerseniz evde kendiniz dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Klinikteki tedavi  dişlerin renginin durumuna göre iki yada üç seansta yapılır. Önce diş etleri özel bir ilaçla zarar görmemesi için kaplanır.  Dişler üzerine  sürülen beyazlatıcı jele ışık kaynağı verilerek (lazer veya led ışık) belli bir süre beklenir. Dişin mine tabakasının kalınlığına ve renklenmenin derecesine bağlı olarak tedavi süresi belirlenir. 


Sadece diş kliniğinde değil evde de kendiniz dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Ama diş hekiminin önereceği tedavi yöntemini kullanarak başarılı olabilirsiniz. Son zamanlarda eczanelerde satılan beyazlatma ürünlerinin kontrolsüz ve bilinçsiz kullanımı dişlerinize zarar verir.  Bu nedenle beyazlatma işleminin diş hekiminin kontrolünde yapılması gerekir. Ev tipi beyazlatma için hastanın alt ve üst dişlerine uygun olarak şeffaf  kalıplar hazırlanır. Bu kalıpların içine beyazlatıcı jel koyarak beyazlatma yapılır. Kullanılan  ilacın içeriğine ve renkleşmenin derecesine göre uygulanacağı süre belli olur. Mesela gece yatmadan  bu uygulamayı yaparsanız sabah kalktığınızda bembeyaz dişlerle uyanabilirsiniz.


Gülüş Estetiği


Diş kaybına bağlı olarak ağız içi fonksiyonlarının azalmasına ilave ciddi bir estetik kaybınız da varsa  yani yaşınıza bakılmaksınız yaşlı bir yüz görünümünüz söz konusu ise bir takım protez tedavileriyle kendi gülüşünüzü bulabilirsiniz. Yeni bir gülüş tasarımında    porselen lamina vener  uygulamaları son yıllarda en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Ağızda estetik görünüm dişlerin mine dokusu minimal seviyede kaldırılarak yani dişler kesilerek polselen uygulaması yapılır. İşte burada da biraz önce bahsettiğimiz oranlar dikkate alınır. Karakterinize, yaşınıza, yaşam biçimine göre  yeni dişleriniz tasarlanır.


Dişeti Estetiği


Gülerken çok görünen diş etleri (gumy smile) de basit bir tedaviyle estetik bir görünüme sahip olabilir ve  ağzınızı kapatmak zorunda kalmadan rahatça gülebilirsiniz. Önce hastanın ideal diş boyu  hesaplanır sonra diş eti üzerinde kesilecek yerler işaretlenir. Lazer kullanılarak işaretlenen diş etleri kesilir ve diş boylarının uzaması sağlanır.

 

İmplant Mucizesi


Diş eksikliklerinin tedavisinde en çok kullanılan yöntem yüzyılın buluşu olarak kabul edilen implanttır. Tek diş eksikliklerinin tartışmasız en sağlıklı tedavisidir. Önce tedavinin uygulanacağı bölgedeki kemik miktarı  ölçülür. Eğer yeterliyse  uygun boy ve çapta seçilen  implant o bölgeye yerleştirilir.


Tüm dişsiz ağızlarda ise yapılan 3 boyutlu planlamalar sonucu implant üstü sabit protez yapımı hastalara hem fonksiyon hem de estetik bakımından daha kaliteli bir yaşam sağlamaktadır.


Dişhekimliğinde kullanılan malzemelerdeki gelişmeler  sayesinde hem doğala yakın hem de sağlam protezler  yapmak artık çok kolay. Yüzünüzdeki gülümseme hiç eksilmesin, sağlıklı dişler, sağlıklı gülüşler...


Amerikan Hastanesi

Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü

Dr. Pınar Cebe

13.12.2010 - 3542



Diş Estetiklerinde Son Gelişmeler! Konusunda Ziyaretçi Görüşleri

Sultan Ertuğrul dedi ki;
19.4.2011

Zehra Atar dedi ki;
28.2.2011

İlgili Diğer Yazılar
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Sıcak Havada Soğuk İçecekler Dişlerinizi Sızlatıyor Mu?
Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
Ağız Kokusu ve Diş Eti Kanaması
Gülüş tasarımı ile hem estetik hem de fonksiyonel sonuçlar mümkün!
Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde engelliler için özel klinik oluşturulacak
Dokuz Eylül Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinde engelliler için özel klinik oluşturulacak
Diş eti kanamaları ciddi sağlık sorunlarının habercisi
Diş eti kanamaları ciddi sağlık sorunlarının habercisi
Konuyla İlgili Sorular
İlgili Forum Konuları

SAĞLIK HABERLERİ Tüm Haberler Sağlık Haberleri Rss

FOTO GALERİ Tüm Foto Galeriler
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Diş Fırçanızı Karanlık Yerde Tutuyorsanız Dikkat! Tehlike Saçıyor
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Yumurtayı Pişirmeden Önce Yıkamak Ne Kadar Doğru?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Kan Lekeli Yumurta Yenir mi?
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz
Lahana Yapraklarını Göğsünüze Sarın, Faydası İnanılmaz

SAĞLIK VİDEOLARI Tüm Videolar
Sağlık Video Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Göziçi İğne Nedir? Neden Yapılır? İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Yakını Görememe ve Tedavisi İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Botoks Nedir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Sağlık Video Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi
Katarakt Ameliyat Sonrası Gözlük İzmir Kaşkaloğlu Göz Hastanesi

 

[Hata Bildir]