4 - Karanfil yağı veya kuru karanfil:Karanfil yağı veya kuru karanfil yüzyıllardır iltihabı tedavi etmede kullanılır. Diş ağrısını rahatlatan karanfil yağı, anestezik ve antiseptik özelliklere sahiptir. Karanfil yağı, eugenol denilen güçlü bir madde içerir. Bakteri öldürmeye yarayan bu madde diş macunlarında da kullanılır. Kuru karanfil ise ağrıyan bölgeye konup bekletilirse, o bölgeyi uyuşturarak ağrı hissini azaltır. Ayrıca antibakteriyel özelliğinden dolayı çürük dişin çevresindeki zararlı bakterilere de etki eder.
5 - Buz uygulaması: Diş ağrısının olduğu bölgeye uygulanan buz kompresi, geçici olarak ağrıyı azaltır. Bunun için buzu, ağrıyan bölgeye, dışarıdan ve bir havlu veya beze sararak tutmak diş ağrısını azaltır. Fakat buzu direkt olarak uygulamak yanlış bir harekettir.
6 – Sarımsak: Diş ağrısına iyi gelen yöntemlerden birisi de sarımsaktır. Çürük diş üzerinde bekletilen sarımsak, antibiyotik etkisiyle ağrıya neden olan bakterileri yok eder.
7- Çörek otu: Çörek otu, diş ağrısı için evde kullanılan bir başka yöntemdir. Bağışıklık sistemini güçlendiren çörek otu, uyuşturucu etkisi olmamasına rağmen düzenli kullanımında diş ağrısına neden olan bakterileri ortadan kaldırır. Peki, çörek otu ile diş ağrısı nasıl geçer? İki su bardağı sirkeye, 1 tatlı kaşığı çörek otu koyup kaynatın. Soğuyunca gargara yapın. Baskın bir tadı olsa da ağrınızı anında kesecektir.
8 – Buğday çimi suyu: Buğday çimi suyu, ağızda bakterilerin artmasını engeller. Diş ağrısını azaltmasına yardımcı olan buğday çimi suyu; diş etlerini ve dişleri, enfeksiyonlardan koruyan doğal bir antibiyotiktir.
9 – Zerdeçal: Antibakteriyel ve antiseptik özellikleri ile diş ağrısını giderme gücüne sahip olan zerdeçal, su ile karıştırılıp hamur haline getirilir ve ağrıyan dişin üzerine uygulanır.
10 – Karabiber: Diş ağrısının azalmasında etkili olan besin olan karabiber; güçlü bir antibakteriyel ve antienflamatuar özellikleri ile başka bir antibiyotik örneğidir.
11 - Alkol ile diş ağrısı çözümü: Alkol içine pamuğa sarılı bir çubuk batırıp bu çubuğu da karabiber ve naneye bulayıp dişinize sürerseniz, diş ağrınıza iyi gelecektir.
12 – Doğal gargara: Diş ağrısına çözüm olarak doğal malzemelerden bir gargara yapabilirsiniz. Karanfil yağı, karabiber, mercan köşk ve nane yağını bir bardak suda karıştırın. Oluşturulan gargara ile ağzınızı çalkalayın. Böylelikle bu bitkilerin ve yağların ağrı kesici özelliğini birleştirerek ağrınızın geçmesini sağlayabilirsiniz.
13 – Doğal sakız çiğnemek: Bitkisel bir diğer çözüm olan doğal bir sakız yapımı için birer tutam taze tere, roka, maydanoz ve naneyi aynı anda sakız gibi çiğneyin. Fakat bu sakızı sadece çiğnemeyin. Ağrınızın geçmesi için daha sonra da bu karışımı yutmamanız gerekiyor.
14 - Maydanoz ile gargara: Bir demet maydanozun suyunu, meyve sıkacağı ile sıkın. Ortaya çıkan yaklaşık bir bardak maydanoz suyu ile gargara yapın. Bu gargara diş ağrınıza iyi gelecektir.
15 – Ada çayı ve papatya çayı gargarası: Bir başka gargara ise ada çayı ve papatya çayı gargarasıdır. Sinirleri gevşetme özelliği olan papatya çayını, demledikten ve soğuttuktan sonra gargara olarak kullanabilirsiniz.
16 - Kuru üzüm ve sarımsak gargarası: Bu gargara için 1 litre su, 2 çay bardağı kuru üzüm ve 10 diş sarımsak gerekmektedir. 1 litre suya konulan 2 çay bardağı kuru üzüm ve 10 diş sarımsak, 15 dakika kaynatılıp ve süzülür. Bu karışımı, soğuduktan sonra gargara yapmanız diş ağrınızın geçmesinde yararlı olacaktır.
17 – Kişniş: Gargara olarak kullanabilecek bir başka yöntem ise kişniştir. Bunun için, 3 bardak suya 2 çorba kaşığı kuru kişniş konup kaynatılır. Daha sonra kaynatılan karışım süzülür ve soğumasını için bekletilir. Bu karışımı gün içinde de kullanabilirsiniz.
DİŞ AĞRISI HANGİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR? Diş ağrısı önemli hastalıkların habercisi olabilir. Kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direk ilişkisi vardır. Diş eti hastalığı bulunan insanlarda, koroner damar hastalıkları daha sık görülür. Gerektiği gibi yapılmayan ağız ve diş bakımı, sistemik hastalıkların tedavisini zorlaştırabilir ya da hastalık sebebiyle oluşan bağışıklık sistemi zayıflaması, dişlerin kaybı gibi önemli problemlere yol açabilir. Özellikle iyi kontrol altında tutulmayan şeker hastalarında, ağız bakımının aksaması, ağız ve dişlerde dönüşü olmayan hasarlar oluşturabilir. Bu durum kandaki glikoz düzeyi kontrolünü zorlaştırır.
22.7.2019 - 40385